Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lilla Edet kn, KYRKEBY 9:1 VÄSTERLANDA KYRKA

 Anläggning - Värdering

VÄSTERLANDA KYRKA
6/1/05
Motivering
VÄSTERLANDA kyrka är belägen i Bohusläns inland nära gränsen till Västergötland, på en västsluttning med utsikt över en uppodlad flack dalgång. Kyrkogården har liksom kyrkan medeltida anor. Den samlade kyrkomiljön, som genomkorsas av en landsväg kantad av hamlade träd, innehåller bland annat sockenmagasin och äldre skolbyggnader.

Västerlanda kyrka är av medeltida ursprung men EXTERIÖREN karaktäriseras idag av tillbyggnaderna 1671 och 1704 då kyrkan förlängdes samt försågs med tresidigt kor, samt av tornet i historiserande stil från 1896-97. Vid den sistnämnda renoveringen togs stora rundbågiga fönsteröppningar upp. Detta i kombination med det högsträckta tornet gör att kyrkan vid första anblicken ser ut att vara byggd kring 1800-talets mitt. Den släta putsen som följer väggarnas buktningar berättar emellertid att kyrkan är betydligt äldre än så. Medeltida murverk finns bevarat i södra och norra långhusväggarnas mittersta partier.

INTERIÖREN präglas främst av den genomgripande renovering som genomfördes 1954-55 i regi av arkitekt Georg Rudner. Då tillkom ny bänkinredning, nytt altare, ny altarring och nästan all inredning från en tidigare renovering (1896-97) togs bort. Nytt tonat antikglas i blyinfattning sattes in i fönsterbågarna, nytt golv lades in och en korvägg restes i öster för att avskilja sakristia och skrudkammare från kyrkorummet. Dopfunten är medeltida och altaruppsatsen samt predikstolen är tillverkade under 1700-talet i provinsiell barockstil, vilket minner om kyrkans utveckling och långa historiska kontinuitet. Läktarbröstet samt den rikt bemålade orgelfasaden i historiserande stil är numera de enda kvarvarande representanterna från 1896-97 års renovering.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljö:
- Västerlanda kyrka utgör tillsammans med sockenmagasinet och äldre skolbyggnader ett samlat sockencentrum med kontinuitet sedan medeltiden.
- Kyrkogårdens grusgångar, gravramar, trädrader och stenmurar.
- Det smidda staketet från sekelskiftet 1900 längs kyrkogårdens östra sida.
- Kyrkans delvis bevarade medeltida murverk samt den medeltida dopfunten utgör omistliga historiska dokument.
- De buktiga väggarna som följer murstommens ojämnheter.
- Altaruppsatsen, predikstolen och nummertavlan.
- Orgelfasaden som representant för 1896-97 års omdaning.