Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lysekil kn, KYRKEBY 5:1 LYSE KYRKA

 Anläggning - Värdering

LYSE KYRKA
6/9/05
Motivering
LYSE KYRKA uppfördes 1911-12 strax intill sin 1909 nedbrunna föregångare. Denna, som idag står kvar som ruin, hade i sin tur 1851 efterträtt en medeltida föregångare. Den nya kyrkan placerades på en intilliggande höjd, på en delvis med stödmurar uppbyggd terrass, och är idag omgiven av kyrkogårdsdelar av olika ålder, ruinen efter den gamla kyrkan, och församlingshem och ekonomibyggnader.

Allt tillsammans bildar en väl sammanhållen KYRKOMILJÖ med ett framträdande läge i landskapet. Kyrkomiljön har medeltida rötter men är framförallt präglad av perioden 1851-1952, även om församlingshem och ekonomibyggnader i och för sig är uppförda senare. Miljön kring Lyse kyrka utgör en kulturmiljö i Lysekils kulturmiljövårdsprogram.

KYRKOGÅRDARNA innehåller flera för varje del karaktäristiska element. För de äldsta delarna är det murarna, grindarna, de täta gravkvarteren med många höga och halvhöga vårdar, de grusade gångarna, lövträdsplanteringen, samt den förhållandevis välbevarade RUINEN med tillhörande ännu kvarstående f d sakristia. Mellankyrkogården är enkel i sin utformning, med en strikt rutnätsindelning. För 1952 års kyrkogård är kvartersplaneringen i kombination med häckar och träd viktig, liksom grindarna med årtalet i.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkomiljön:

- Den gamla kyrkogårdens murar, stödmurar och grindar, liksom träd och grusade gångar.
- De karaktärsskapande gravvårdarna på den gamla kyrkogården, liksom enstaka gravvårdar med hög ålder.
- Den medeltida gravvården.
- Ruinen på den gamla kyrkogården, med såväl blottade murar som putsade partier. Den utgör dessutom fast fornlämning.