Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mariestad kn, BREDSÄTER 9:1 BREDSÄTERS KYRKA

 Anläggning - Värdering

BREDSÄTERS KYRKA
4/12/06
Motivering
KYRKOMILJÖN -Bredsäters kyrka ligger i en uppodlad del av den i övrigt skogrika socknen. Kyrkan markerar tillsammans med angränsande gårdar ett medeltida byläge.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av en kallmur samt av en trädrad med smidesgrindar mellan stenstolpar. Den södra grinden med ristad dekor är möjligen från 1679. På kyrkogården finns grusgångar, enstaka gravvårdar med stenram samt en minneslund inramad av buskar. Kyrkogården utvidgades på 1880-talet. Omedelbart väster om kyrkan finns en inklädd klockstapel med spetsigt spåntak, byggd 1666. En av klockorna är medeltida.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den timrade, spånklädda och rödmålade kyrkan uppfördes 1666 på platsen för en medeltidskyrka. Kyrkan har fullbrett, rakt avslutat kor i öster, sakristia i norr och vapenhus i söder. Den har varit en viktig offerkyrka fram till 1880-talet. Kyrkan karakteriserar en för stiftets skogsbygder typisk byggnadstradition, av vilka ett fåtal är bevarade. Såväl exteriör som interiör har en sällsynt och väl bibehållen 1600-1700-talsprägel.
Interiörens vitmålade timmerväggar är karaktärsskapande. Det plana trätaket från 1793 har målade moln på blå botten och runt fönstren är draperimålningar. George Baselaques och Anders Siömans predikstol, Anders Schmalz altaruppsats samt en dopfunt av polerad kalksten är alla från 1600-talets slut. Från den medeltida kyrkan har tillvaratagits bräder med 1400-talsmålningar, varav åtta stycken är uppsatta i kyrkorummet. Kyrkorummets välbevarade äldre inredning ger kyrkan en stark autenticitet. Nuvarande altarring samt ett schackrutigt golv är sannolikt från 1904, medan den slutna bänkinredningen tillkom vid Axel Forsséns renovering 1951.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ I FÖRVALTNING OCH ANVÄNDNING AV KYRKAN OCH KYRKOMILJÖN:
- Kyrkans läge på medeltida kyrkplats
- Kyrkans föga förändrade exteriör vittnar om 1600-talets timmerkyrkor med spåntäckta tak och väggar.
- Interiörens huvudsakliga prägel av 1600-talets och 1700-talets stilideal.
- Kyrkans senmedeltida målningar och kyrkklocka
- Det bemålade brädtaket och draperimålningarna från 1700-talet
- Bevarad inredning och inventarier från 1600-talet
- Klockstapeln från 1666, belägen omedelbart väster om kyrkan.
- Kyrkogårdens stenmurar, trädrader, grusgångar och äldre gravvårdar