Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mariestad kn, ENÅSA KYRKA 1:1 ENÅSA KYRKA

 Anläggning - Värdering

ENÅSA KYRKA
4/12/06
Motivering
KYRKOMILJÖN - Enåsa kyrka har ett markerat läge på en rullstensås i det öppna jordbrukslandskapet vid Friaåns utlopp i Vänern. Kyrkplatsen är medeltida. Kyrkbyn som tidigare omgav kyrkogården revs omkring 1900. Tillsammans med närbelägna Börstorps slott utgör kyrkan en kyrko - godsmiljö från 1600-1900-talet.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av en stenmur med smidesgrindar mellan murade och putsade stolpar. Kyrkans östra korvägg är infälld i kyrkogårdsmuren. Anläggningen innehåller ett fåtal grusgångar och några enar. Bland gravvårdarna, som bland annat tillhör Börstorps ägare sedan 1800-talets början, finns järnkors och järnstaket.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Salkyrkan är uppfördes 1787 på initiativ av Fredrik Gustaf Spens på Börstorps slott, som ligger begravd under koret tillsammans med bland andra makan Ulrika Eleonora Falkenberg. Arkitekt var Olof Tempelman. På ritningen fanns ett runt gravkor i öster, som dock aldrig utfördes. Den vitputsade kyrkan med rundade fönsteröppningar har ett kor med tresidig avslutning, typiskt för 1700-talet. Tornet är försett med gustaviansk överbyggnad i form av karnisformad huv med runda blindfönster och liten lanternin. Portarna är sannolikt ursprungliga liksom vissa, järnspröjsförsedda fönster. 1933 utbyttes kyrkans spåntak mot tegel respektive plåt.
Det ljusa kyrkorummet täcks av ett ursprungligt spegelvälvt trätak. Från kyrkans tillkomsttid har även bevarats predikstol, en orgelfasad från en Everhardtsorgel och altarkorset. Om föregående kyrka minner en skulpterad 1200-talsmadonna, en medeltida skulptur föreställande Sankt Knut eller Erik den helige, sakristians medeltida ljuskrona av järnplåt, en karmstol daterad 1666 samt en sannolikt medeltida Kristusskulptur. Bänkinredningen är troligen från 1914. Vid Edgar Haasums och Olle Hellströms renovering på 1960-talet tillkom nuvarande granitdopfunt och färgsättning.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan och närliggande Börstorps slott utgör en gods - och kyrkomiljö.
- Kyrkan speglar inflytandet från en godsägarfamilj under 1600-1900-talet.
- Kyrkan är uppförd på kyrkplats med kontinuitet sedan medeltiden och markerar läget för den äldre bykärnan
- Kyrkans välbevarade exteriör representerar de gustavianska sockenkyrkorna
- Interiörens bevarade enkelhet och renhet
- Interiörens prägel av två tidsskikt, nämligen sent 1700-tal och 1900-tal.
- Bevarad inredning från byggnadstiden
- Medeltida skulpturer och ljuskrona från föregående kyrka
- Kyrkogårdens mur, grindar, grusgångar, och äldre gravvårdar.