Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mariestad kn, LUGNÅS 6:7 M.FL. LUGNÅS KYRKA

 Anläggning - Värdering

LUGNÅS KYRKA
6/20/06
Motivering
KYRKOMILJÖN -Lugnås kyrka är mycket högt belägen i en till stor del utskiftad by på Lugnåsberget, med milsvid utsikt mot Kinnekulle i väster.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av en stenmur och en trädrad. Mot norr finns dessutom en häck. En stenmur skiljer även den äldsta kyrkogården från senare tillkomna delar i söder och väster. Ingångarna utgörs av smidesgrindar med stenstolpar. På kyrkogården finns grusgångar. Några av gravvårdarna från 1800-talet inramas av stenram eller järnstaket. Ett stenkors är daterat 1682 och utmed sydfasaden ligger en gravhäll från samma epok.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Lugnås medeltida stenkyrka förlängdes i öster redan under senmedeltiden och försågs 1776 med ett tidstypiskt, tresidigt avslutat kor i öster. Troligen tillkom samtidigt nuvarande sakristia, de stickbågiga fönstren och gaveltornet av trä. Tornet kröns av en karnisformad, spåntäckt huv samt sluten, åttkantig lanternin med tornur. Korets 1700-talsingång är ännu bevarad, men ett vapenhus framför porten revs vid Axel Forsséns renovering 1952. En igenmurad romansk portal i långhuset är avläsbar i sydfasaden. I korfasaden framträder en sekundärt inmurad del till en gotisk trefönstergrupp.
Interiören bär spår av olika tiders ideal. Från medeltiden har bevarats en dopfunt och fragment av väggmålningar från 1400-talet, framtagna 1952. Från 1600-talets slut är två gravhällar i korgolvet samt predikstolen, troligen tillverkad av Andreas Smaltz. Apostlamålningarna i kyrkans breda taklist är gjorda omkring 1800 av Johann Friedrik Markman och från 1890 är troligen altarring och en före detta altartavla. 1900-talet har lämnat avtryck i form av bland annat Sven Lindroths altartavla från 1906 och bänkinredningen samt korbänkar från 1952. 1950-talets renovering har skapat en sammanhållande karaktär.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
- Kyrkans framträdande läge på Lugnåsberget
- Kyrkans exteriör representerar de små medeltida kyrkor som på 1700-talet byggdes om till salkyrkor
- Medeltida murverk är ett omistligt historiskt dokument.
-Det lilla trätornet med sluten lanternin som härrör från 1700-talets tillbyggnad utgör ett regionalt särdrag
- Fragment av gotisk fönstergrupp och romansk portal i fasaden
- Medeltida dopfunt och målningar
-1700-talets trätak med dekormålad taklist från ca 1800
- Bevarad inredning från 1600-talet, 1800-talet och 1950-talet
- Sven Lindroths altartavla
-Kyrkogårdens grusgångar, trädrad, stenmur, smidesgrindar och äldre gravvårdar