Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mariestad kn, LÅSTAD 19:1 LÅSTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

LÅSTADS KYRKA
6/20/06
Motivering
KYRKOMILJÖN - Låstads kyrka ligger tillsammans med en f.d. folkskola i södra delen av en by på Vadsboslätten. Bebyggelsen följer en grusås utmed en äldre landsväg och den gamla Eriksgatan.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den nästan kvadratiska kyrkogården omges av en stenmur och en trädrad. Ingångarna utgörs av smidesgrindar med stenstolpar. På kyrkogården finns grusgångar, enstaka gravvårdar med järnstaket eller stenram, ett stenkors samt två gravstenar från 1600-1700-talet.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Låstads tidigmedeltida stenkyrka utbyggdes 1733 med ett tidstypiskt, tresidigt avslutat kor i öster och 1740 med sakristia i norr. 1802 tillkom det lilla gaveltornet av trä, försett med klassiserande detaljer, karnisformad huv och åttkantig lanternin. Möjligen är de rundbågade fönstren från samma tid. 1953 revs ett vapenhus från 1888, beläget vid kyrkans västfasad, och 1963 utbyttes långhustakets spåntäckning mot kopparplåt. En äldre port och ett igensatt fönster är markerade i sydfasaden. En minnessten i form av en återanvänd medeltida gravsten i samma fasad berättar om tillbyggnaden 1733.
Den varma interiören domineras av barockens ideal. Takets plafondmålningar tillkom 1752 och från samma tid är sannolikt läktarbröstets pilastrar och apostlamålningar samt möjligen den femsidiga altarringen. I den provinsiellt präglade 1700-talsinredningen ingår även en predikstol och Johan Bjurs altaruppsats från 1701. Altaruppsatsen var under en period före 1898 ersatt av en altarpredikstol. Bänkinredningen är troligen från 1953. År 2000 försågs innerväggarna med målad fältindelning enligt förebilder från sent 1800-tal och kyrkans färgsättning ändrades. Från medeltiden har bevarats en dopfunt.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
- Kyrka och skola ingår i en väl samlad kyrkomiljö.
- Kyrkans exteriör representerar de små medeltida kyrkor som på 1700-talet byggdes om till salkyrkor
- Medeltida murverk är ett omistligt historiskt dokument.
-Det lilla trätornet med sluten lanternin utgör ett regionalt särdrag
- Interiörens harmoniska karaktär som i huvudsak präglas av 1700-talets ideal.
- Bevarad inredning från 1700-talet, bland annat det bemålade läktarbröstet.
- Takmålningar i Läcköskolans anda
- Medeltida dopfunt, ett möjligt ljljestensfragment samt en gravhäll och ett epitafium.
-Kyrkogårdens grusgångar, trädrad, stenmur, smidesgrindar, och äldre gravvårdar