Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mariestad kn, TIDAVAD 24:1 TIDAVADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

TIDAVADS KYRKA
6/20/06
Motivering
KYRKOMILJÖN - Tidavads kyrka vid ån Tidan har ett högt och centralt läge nära ett vägskäl i Tidavads kyrkby. I anslutning till kyrkan ligger bland annat en före detta småskola, folkskola och handelsbod med tillhörande magasin. Väster om kyrkan finns ett före detta kyrkstall.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av en trädrad och en kallmurad stenmur med smidesgrindar mellan stenstolpar. En av grindarna är märkt "1833". På kyrkogården står en inklädd klockstapel från 1693, klädd med spån och rödmålad. Anläggningen innehåller även grusgångar samt några äldre gravvårdar i form av järnkors och höga, resta stenar.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Tidavads tornlösa kyrka uppfördes under tidig medeltid. Exteriören fick sin huvudsakliga utformning under 1700-talets första del, då kyrkan förlängdes mot öster och försågs med tidstypiskt tresidigt avslutat kor och sakristia. Nuvarande vapenhus i väster tillkom 1898, men vid Anders Ekmans renovering 1953 utbyttes såväl panel som fönster och dörrar. Medeltida murar finns sannolikt bevarade i långhusets västra parti. I den spritputsade fasaden med slätputsade omfattningar framträder spåren av en igenmurad rundbågad portal. I koret är inmurat en trolig vigvattenskål och en minnestavla från 1728.
Trätakets utsökta plafondmålningar i Läcköskolans anda ger interiören en varm ton av regionalt präglad barock. Sven Kinanders skildringar av Yttersta domen från 1747 övermålades redan efter tio år genom Carl Gustaf Hoijst, men skymtar fram i kortaket under den senares Nattvardsscen. Delar av nuvarande altaruppsats är från 1700-talets mitt liksom sannolikt också läktarbröstet med sina apostlamålningar, den konstfullt skulpterade trädopfunten med lock och den enkla altarringen. Den gustavianska predikstolen fungerade före 1953 som altarpredikstol. Från medeltiden har bevarats en fyrsidig dopfunt av sandsten, en pietàskulptur från 1400-talet, en senmedeltida riddarskulptur, ett altarskåp med senmedeltida madonnaskulptur (bemålad på 1900-talet), en järnbeslagen ekdörr samt två prestaver. 1900-talets avtryck i kyrkans interiör utgörs bland annat av dopplats, bänkinredning, omplacering av inventarier och komplettering/rekonstruktion av korbänkarnas blomstermålningar från ca 1800.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
- Kyrkan har ett dominerande läge i en välbevarad kyrkby.
- Kyrkans exteriör representerar de små medeltida kyrkor som på 1700-talet byggdes om till salkyrkor
- Medeltida murverk är ett omistligt historiskt dokument.
- Sven Kinanders och Carl Gustaf Hoijsts takmålningar
- Dekormålning på läktarbröst och korbänkar
- Interiörens huvudsakliga karaktär av 1700-tal
- Bevarad inredning från 1700-tal och tidigt 1800-tal
- Bevarad medeltida dopfunt och medeltida skulpturer
- Fasadens vigvattenskål och minnestavla
- Klockstapeln från 1693
- Kyrkogårdens grusgångar, trädrad, stenmur , smidesgrindar och äldre gravvårdar