Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mark kn, BERGHEM 18:1 BERGHEMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

BERGHEMS KYRKA
12/16/05
Motivering
BERGHEMS KYRKA är belägen på medeltida kyrkplats på en åsrygg väster om Viskans dalgång, sydväst om Kinna. Den samlade miljön kring kyrkan utgör ett äldre sockencentrum med medeltida förankring som utgör riksintresse för kulturmiljövården. Bland byggnader som grupperar sig längs vägen märks prästgården (1862) och ett par äldre mangårdsbyggnader samt sockenmagasinet och ett fd kyrkstall. Kyrkogården inhägnas av en kallmurad stenmur med ingångar med smidesgrindar i söder och öster.

Kyrkans exteriör är typisk för det sena 1700- och det tidiga 1800-talet i en blandning mellan gustaviansk stil och nyklassicism. Delar av den äldsta stenkyrkan på platsen, sannolikt medeltida, ingår i den nuvarande kyrkans sydvästra del. Vid en om- och tillbyggnad 1790 fick kyrkan det för Västsverige så karakteristiska tresidiga koret samt sakristia i norr. Det nuvarande tornet tillkom 1826 och förstärkte kyrkans nyklassicistiska prägel.

Kyrkans interiör präglas i huvudsak av byggnadsskedet under 1790-talet då kyrkorummet fick sin nuvarande form och delar av den fasta inredningen. Altaruppsatsen och predikstolen är verk från 1690-talet och utgör ett eget tidsskikt i barockstil. Ny bänkinredning i kyrkorummet och på läktaren, altarring och glasmålningar i koret tillkom vid en renovering 1911. Kyrkans blå färgsättning härrör från denna renovering. Läktarunderbyggnader och läktartrappa tillkom i slutet av 1970-talet. Då framtogs också fragment av senmedeltida kalkmåleri, som tillsammans med dopfunten i malm, daterad till förra hälften av 1400-talet, minner om kyrkplatsens långa historiska kontinuitet.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkans murar, trädkrans, smidesgrindar och grusade gångar.
- Kyrkans välbevarade exteriör.
- Altaruppsats och predikstol från 1690-talet.
- Den fasta inredningen från 1700-talet; läktaren med den bemålade läktarbröstningen, samt korbänkarna och psalmnummertavlorna.
- Bänkinredningen från 1911, inklusive läktarbänkar.
- Kalkmålningsfragmenten och dopfunten från senmedeltid.