Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mellerud kn, BOLSTADS PRÄSTGÅRD 1:17 M.FL. BOLSTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

BOLSTADS KYRKA
3/1/04
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING

Bolstads kyrka är unik i Dalsland ur flera synpunkter och mycket av dess historia visar på områdets och pastoratets särskilda rang. Kring kyrkan finns ett mindre sockencentrum med bl a en av Dalslands bäst bevarade prästgårdsmiljöer. Genom pastoratets status finns också en prästhistoria med särskilt personhistoriskt värde.

Kyrkan, av sten med korsformad plan, är till bevarade delar stiftets äldsta daterade, genom dendrokronologi till ca 1150. Unikt för stiftet är det medeltida tornet med den tudelade ljudöppningen viket har flera motsvarigheter i Västergötland. Även tornspiran från 1700-talet påminner om Västgötakyrkor. Liljestenarna, från 1200-talet är ovanliga i stiftet och har västgötskt ursprung liksom dopfuntens sandstensfot (1100-tal). Förutom liljestenarna är gravvårdsbeståndet i övrigt också anmärkningsvärt och ovanligt innehållsrikt.

Kyrkans exteriör karaktäriseras av tornet med sin höga spetsiga spira, korsarmarna (tillbyggda 1756-61) och det tresidigt avslutade koret. Det senare från 1600-talet då många av de dalsländska medeltida kyrkorna förlängdes åt öster på detta sätt. Bolstads kyrka är en Dalslands fyra korskyrkor och den enda av dessa i sten. Karaktäristiskt är också de valmade mansardtaken, tornspiran och kyrkogårdens grindstolpar, alla skiffertäckta. Kyrkorummet ger ett stort och rymligt intryck med de breda korsarmarna, det höga välvda taket och de stora bågformiga fönstren. Delar av inredningen härrör från 1600 - och 1700- talen men har påverkats av senare renoveringar bl a en omfattande restaurering 1933-34. Kyrkorummet, som ommålades 1988, har en sammanhållande och konsekvent färgsättning i grå och blå kulörer och återkommande röda bårder och marmoreringar.


Att särskilt tänka på i förvaltning och användande av kyrkan och kyrkomiljön

- Bolstad kyrka är unik för stiftet och Dalsland ur flera synpunkter och speglar områdets särskilda betydelse i äldre tid och koppling till Västergötland
- kyrkan är till bevarade delar stiftets äldsta daterade
- det medeltida tornet är stiftets enda kvarvarande
- det medeltida murverket utgör i sig ett omistligt historiskt dokument
- kyrkans inredning från 1600- och 1700-talet, altaruppsatsen och predikstolen
- tidsskikten från den genomgripande renoveringen 1933-34
- kyrkorummets sammanhållna och konsekventa färgsättning
- de skiffertäckta grindstolparna på kyrkogården
- kyrkans anmärkningsvärda gravvårdsbestånd; bl a de medeltida liljestenarna, gravhällarna i koret och smidda gravkors på kyrkogården