Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skara kn, HÄNDENE 13:1 HÄNDENE KYRKA

 Anläggning - Värdering

HÄNDENE KYRKA
9/19/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Händene kyrka har ett markerat läge i det uppodlade slättlandskapet nordväst om Skara. Kyrkan ligger i södra delen av en kyrkby, med bland annat skola och bygdegård, före detta klockarboställe och Stubbesgården med anor från 1600-talet.
KYRKOANLÄGGNINGEN -Kyrkogården inramas av en jämn, kallmurad stenmur och av en trädrad. I östmuren är en murtrappa. Huvudingången utgörs av en smidesgrind mellan stenstolpar. Kyrkogården indelas genom symmetriskt lagda grusgångar. Söder om kyrkan finns flera 1800-talsgravar, bland annat en obelisk, en gravvård formad som en bok samt en tumba. En ny kyrkogårdsdel i väster, inramad av en häck, tillkom 1968.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Av den romanska kyrkan återstår ett kraftig västtorn och i väster troligen en betydande del långhusmurar från 1100-talet. Kyrkan, som är byggd av kalksten, förlängdes i öster 1832 med nuvarande, breda, tresidigt avslutade östkor av sandsten. Sakristian, söder om koret, uppfördes vid Hj Tessings renovering 1910. Tornets exteriör har en klart medeltida karaktär, med torningång i söder och kopplade, romanska ljudgluggar, vars mittkolonnetter i två fall utformats som ansikten. Huvtaket med sluten, fyrsidig lanternin, tillkom 1857 och ersatte ett spetsigt torntak. I övrigt kännetecknas den spritputsade kyrkan med slätputsade omfattningar och rundade fönsteröppningar, av nyklassicistiska ideal.
Innertaket av trä uppsattes i samband med tillbyggnaden 1832. Interiören i övrigt präglas till stor del av Hj Tessings renovering 1910. Då tillkom bland annat nuvarande altartavla med arkitektoniskt uppbyggd ram, altare, möjligen altarring samt den öppna bänkinredningen. De tidigare bänkdörrarna uppsattes som bröstpanel och ett altarskrank avlägsnades. Den nyklassicistiska predikstolen från 1832, byggd som altarpredikstol, fick bland annat ny placering och ny fot. Kyrkan bär även spår av tidigare byggnadsskeden genom tornets murtrappa, tre liljestenar och en stavkorshäll, tre romanska dopfuntscuppor (varav en använd som fot och en annan är inmurad i tornets trappuppgång), en senmedeltida madonnaskulptur med dorsale och baldakin, ett huvudbaner, en värja, oljemålningar och gravhällar från 1700-talet.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkan utgör, tillsammans med närbelägna gårdar, en kyrkomiljö med lång kontinuitet.
- Bevarat medeltida murverk utgör ett omistligt historiskt dokument
- Kyrkans i huvudsak nyklassicistiska exteriör med medeltida torn.
-Interiörens huvudsakliga prägel av 1910 års ideal.
-Bevarad inredning från 1700-tal till och med 1910.
-Dopfuntscuppor, liljestenar och skulptur från medeltiden
-Kyrkogårdens stenmur, trädrad, murtrappa, grusgångar, smidesgrindar och äldre gravvårdar.