Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skara kn, VING 24:1 NORRA VINGS KYRKA

 Anläggning - Värdering

NORRA VINGS KYRKA
10/14/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Norra Vings kyrka har ett öppet och framträdande läge i odlingslandskapet invid Vingsjön, i utkanten av före detta stationssamhället Axvall. I anslutning till kyrkan ligger en före detta prästgård, församlingshem, före detta skola och ett område med fossil åkermark.
KYRKOANLÄGGNINGEN -Kyrkogården inramas av en kallmurad stenmur och en trädrad. Ingångarna utgörs av smidesgrindar mellan stenstolpar. På kyrkogården finns även grusgångar, några grusgravar och stenkors samt enstaka gravvårdar med stenram. Kyrkogården utvidgades i söder 1968.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Norra Vings tidigmedeltida kyrka förlängdes i väster och ombyggdes till nuvarande utseende på 1840-talet. Arkitekt var Fredrik Blom. Medeltida murar ingår sannolikt i långhuset. Den nyklassicistiskt präglade exteriören med fullbrett, tresidigt avslutat östkor och sakristia i norr, kännetecknas av sina enkla, putsade fasader med stickbågiga fönsteröppningar och av sin fyrsidiga, öppna och kopparplåtsklädda lanternin.
Kyrkans ljusa interiör, med välvt trätak, präglas, genom bland annat trädopfunt, altarring, korbänk, orgelfasad och genom Axel Jungstedts altartavla av det sena 1800-talets ideal. Det sena 1900-talet har satt avtryck i form av bänkinredningen från 1966, nuvarande färgsättning och ett nytt altare från 2000-talets första år.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkans framträdande läge i kyrkomiljön invid Vingsjön
-Medeltida murverk utgör ett omistligt historiskt dokument.
-Kyrkans välbevarade exteriör representerar nyklassicismens kyrkotyp
-Bevarade inventarier från 1600-talet
-Predikstolen från 1700-talet
- Bevarad inredning från 1800-talet
-Kyrkogårdens, grusgångar, trädrad, stenmur, smidesgrindar och äldre vårdar med grus och stenramar.