Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Hultsfred kn, KYRKAN 1 M.FL. VIRSERUMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

Virserums kyrkogård, VIRSERUMS KYRKA
4/6/04
Motivering
Virserums kyrka, uppförd 1880-81, ligger bokstavligen "mitt i byn", på en plats med lång historisk kontinuitet. Kyrkobyggnaden karakteriseras av det nygotiska uttrycket med spetsbågar i fönster och portaler, den kraftiga gotiserande kransgesimsen och västtornets höga spira. Exteriören är både i detaljer och i helhet välbevarad. Exteriöra ingrepp såsom igensättningen av absidens fönster interiört och igensättningen av de forna ingångarna i väster har inte förändrat det ursprungliga uttrycket. Kyrkan omgärdas av en kyrkogård som i vissa partier bevarar det sena 1800-talets och tidiga 1900-talets karaktär med grusgravar, järnstaket, rygghäckar och många äldre höga gravvårdar.
Interiört har tre större renoveringar utförts, 1936-37, 1969-70 och 1993. Var och en har lämnat sitt avtryck i kyrkorummet. Vid 1930-talets renovering avlägsnades den med kyrkan samtida altaruppsatsen i nygotik, vilken ersattes av den gamla kyrkans altartavla. Från samma renovering märks bl a bänkgavlarnas förenklade utförande samt detaljer så som ljuslampetter och vapenhusets armatur. Vid renoveringen vid 1960-talets slut återfick kyrkorummet sitt pärlspontade tak och den med kyrkan samtida predikstolen i nygotik ersattes av gamla kyrkans predikstol. Färgsättningen anpassades till den gamla kyrkans inventarier och utfördes i en grå-blå-röd färgskala som vidareutvecklades vid renoveringen 1993. Interiört är läktarunderbyggnaden den byggnadsmässigt största gjorda förändringen. Denna är dock utförd med varsam hand som gjort att det ännu finns en viss luftighet i långhusets bakre region. Predikstol och altaruppsats av barockkaraktär utgör dominanta inslag i kyrkorummet. Båda har på grund av sin ålder och sin kvalitet samt sin långa historia i socknen ett mycket högt kulturhistoriskt värde. Ursprungliga byggnadsdetaljer och inventarier
har ett högt kulturhistoriskt värde eftersom de hör samman med kyrkobyggnaden och dess tillkomsttid. Delar av predikstol, altaruppsats och orgelfasad i nygotik från kyrkans uppförandetid finns bevarade i kyrkans ägo.
Sammanfattningsvis:
· Kyrka tillsammans med kyrkogård och den näraliggande sockenstugan bildar en sammanhållen miljö som har ett högt kulturhistoriskt värde. Kyrkans kyrkogård bevarar i stora delar drag från kyrkans uppförandetid, med grusgravar, järnstaket och höga gravvårdar.
· Kyrkans exteriör utgör ett tidstypiskt och representativt exempel på en landsortskyrka av nygotisk karaktär.
· Interiört finns höga kulturhistoriska värden i de delar som ännu finns bevarade från den nuvarande kyrkans uppförandetid, men även i inventarierna från den gamla kyrkan i form av altaruppsats och predikstol.