Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skövde kn, TIMMERSDALA 25:1 TIMMERSDALA KYRKA

 Anläggning - Värdering

TIMMERSDALA KYRKA
10/4/02
Motivering
KYRKOMILJÖN - Timmersdala kyrka har en högt och framträdande läge i utkanten av Timmersdala samhälle.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården inramas av stenmur med stiglucka samt trädrad. Stigluckan är möjligen medeltida. I anläggningen ingår smidesgrindar med stenstolpar.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Timmersdala kyrka uppfördes ursprungligen under tidig medeltid. På 1700-talet tillbyggdes kyrkan med en sakristia i norr samt med ett tresidigt avslutat kor. Efter en brand uppbyggdes kyrkan 1835 på den gamla grunden. 1879 försågs den med ett lanterninkrönt gaveltorn av trä. I sydfasaden är inmurat en sten med en ängel i relief från den gamla kyrkan. På stenen har ristats inskriptionen "1879", till minne av renoveringen detta år.
Anders Rolands omfattande renovering 1917-1922 kom att prägla interiören genom tidstypisk bänkinredning och altaruppsats samt en nyklassicistisk predikstol. 1968 renoverades kyrkan in - och utvändigt under ledning av Adolf Niklasson och fick, genom konservator Olle Hellström, sin nuvarande färgsättning. Delar av en medeltida dopfunt är placerad i kyrkogårdsmuren och två liljestenar i vapenhuset.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
- Kyrkans höjdläge.
- Medeltida grund i västra partiet utgör ett omistligt historiskt dokument.
- Det lilla trätornet med sluten lanternin som härrör från 1800-talets tillbyggnad, utgör ett regionalt särdrag hos Billingebygdens kyrkor.
- Skiffertaket är ett regionalt särdrag
- Medeltida dopfunt, liljestenar samt stenrelief från den äldre kyrkan.
- Interiör och inredning representerar 1920-talets klassiserande ideal.
- Kyrkogårdens stiglucka och smidesgrindar