Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skövde kn, VAROLA 9:1 VAROLA KYRKA

 Anläggning - Värdering

VAROLA KYRKA
11/7/02
Motivering
KYRKOMILJÖN - Varola kyrka är belägen en halv kilometer öster om den medeltida kyrkplatsen. Kyrkan har en framträdande plats vid ett vägskäl i utkanten av byn. Kyrkan utgör tillsammans med närliggande gårdar en samlad kyrkomiljö.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården inramas av stenmur och trädrader. I anläggningen ingår grusgångar och smidesgrindar med stenstolpar.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Varola kyrka är byggd 1864 och representerar den sent nyklassicistiska kyrkotypen med nygotiska och nyromanska inslag. Kyrkan uppfördes av de lokala byggmästarna Gustav Andersson och Johan Larsson, Varola. Koret är placerat i söder och tornet i norr. Exteriören, med korsarmar i öster och väster, har till stor del behållit sin ursprungliga karaktär.
Interiören präglas av byggnadstiden, främst genom sitt tredingstak med synliga bjälkarursprunglig samt genom orgelfasaden, ritad av Stenhammar 1874. Anders Ekmans renovering på 1950-talet satte spår i form av färgsättning, nytt tegelaltare med kalkstensskiva samt altartavla. Altartavlan döljer ett korfönster med glasmålningar. Från kyrkans föregångare stammar den medeltida dopfunten samt predikstol, delvis från 1700-talet, samt bänkar från 1840-talet.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön
- Kyrkan utgör, tillsammans med närbelägna gårdar en sammanhållen kyrkomiljö .
- Kyrkans föga förändrade exteriör utgör en god representant för en kyrka från 1800-talets andra hälft
- Bevarad inredning från medeltid, 1700-tal och 1800-tal.
- Bevarat trätak med synliga bjälkar.
- Bevarad orgelfasad
- Korfönster med glasmålningar.
- Kyrkogårdens grusgångar, trädrad och smidesgrindar