Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Svenljunga kn, GÄLARED 2:2 HILLAREDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

HILLAREDS KYRKA
11/11/05
Motivering
HILLAREDS KYRKA är belägen ett stycke väster om Hillareds samhälle. Öster om kyrkan och landsvägen ligger kyrkstallar och norr om kyrkan finns församlingshemmet. Kyrkogården, med medeltida ursprung, inhägnas av kallmurade gråstensmurar, med smidesgrindar i öster, kantad av en trädkrans. Sydväst om kyrkan står en klockstapel klädd med tjärat spån, vilket är ovanligt. Enligt en uppgift är den ombyggd 1760.

Kyrkan har medeltida anor och betydande delar av långhuset härrör sannolikt från äldre medeltid. Vapenhusets ålder är okänd men det är omnämnt 1742 i samband med reparationsarbeten och senare ombyggt, bland annat 1855. Kyrkans ursprungliga kor ersattes 1816 med ett nytt korparti med tresidig avslutning, typiskt för Västsverige, och något bredare än långhuset. Samtidigt uppfördes en sakristia i norr. Ombyggnaden föranleddes av att det Lilliehöökska gravkoret hotade att rasa samman. Exteriören präglas av tillkomsttiden och förändringarna från 1800-talet. Fönstren har 1800-talsbeslagning och sydportalen är försedd med smidda detaljrika, nygotiska gångjärnsband.

Kyrkorummets väl sammanhållna interiör präglas av de tidiga 1800- och 1900-talens tillägg i form av den fasta inredningen i koret och bänkinredningen, som ombyggdes vid en renovering 1931-32. Korbänken härrör däremot från 1649, en gåva av överste Nils Lilliehöök och hans hustru Virginia Hand. Från 1700-talet återstår läktarbröstningens målningar utförda 1789-90 av kyrkomålaren Jacob M Hultgren. Vid sekelskiftet 1900 genomgick kyrkorummet en omdaning i tidstypisk stil, då det brädvälvda innertaket dekorerades med målningar av Göteborgskonstnären Reinhold Callmander, som samtidigt också målade altartavlan. Läktarunderbyggnaderna tillkom i slutet av 1960-talet. Om kyrkans historiska kontinuitet vittnar en bevarad äldre järnlamellbeslagen trädörr (1648) i vapenhuset och den medeltida dopfunten.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, trädkrans, smidesgrind och klockstapel.
- Bevarat medeltida murverk utgör ett omistligt historiskt dokument.
- Kyrkans välbevarade exteriör.
- Läktarbröstningens bemålning från 1729.
- Takmålningarna från 1902-04 och altartavlan från samma tid.
- Korbänken
- Den medeltida dopfunten.