Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Svenljunga kn, HOLSLJUNGA 4:1 HOLSLJUNGA KYRKA

 Anläggning - Värdering

HOLSLJUNGA KYRKA
9/16/05
Motivering
HOLSLJUNGA KYRKA är belägen sydväst om Svenljunga, i närheten av Holsjön. Runt kyrkan ligger den gamla kyrkbyn och samhällets nyare del har byggts ett stycke längre bort i sydostlig riktning. Kyrkogården inhägnas av en kallmurad stenmur med smidesgrindar på mitten åt alla väderstreck, kantad av äldre högväxta träd som ger en parkliknande karaktär.

Kyrkan uppfördes i sten 1834-35 på medeltida kyrkplats och ersatte då en äldre kyrka med okänd utformning. För bygget svarade byggmästare Johan Wennberg från den kända byggmästarsläkten i Sandhult. Byggmästaren använde sig av ritningar av arkitekten Samuel Enander. Kyrkan är välbevarad såväl exteriört som interiört och typisk för nyklassicismen under 1800-talets förra hälft.

Invändigt har kyrkan en tydlig nyklassicistisk prägel med en väl sammanhållen ljus färgsättning. Predikstolen är samtida med kyrkan och troligen utförd av den kände bildhuggaren från Mjöbäck, Johannes Andersson. Möjligen ingår delar av en äldre predikstol tillverkad 1810 av Sven Nilsson Morin. Bland den fasta inredningen märks också altaret och altaruppsatsen samt psalmnummertavlorna.

Kyrkans medeltida dopfunt som stått ute på kyrkogården flyttades in i kyrkan och togs i bruk 1913. I samband med en renovering 1932-33 tillkom en ny altartavla av konstnären Einar Forseth, som också dekorerade väggarna med målningar som övermålats i senare tid. Karaktärsskapande för kyrkorummet är den kvartersindelade bänkinredningen, ombyggd under 1900-talet men sluten åt mittgången och med bibehållna äldre dörrar, inklusive korbänkarna med svängd form. Läktarunderbyggnader tillkom 1966.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, smidesgrindar, trädkrans och grusade gångar.
- Den sedan byggnadstiden välbevarade exteriören.
- Den välbevarade fasta inredningen från tillkomsttiden; predikstolen, altaret, altaruppsatsen, altarringen, psalmnummertavlorna, läktaren och orgelfasaden.
- Den medeltida dopfunten.