Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vimmerby kn, PELARNE 1:10 M.FL. PELARNE KYRKA

 Anläggning - Värdering

PELARNE KYRKA, Pelarne kyrkogård
12/1/05
Motivering
Pelarne kyrka ligger vackert belägen i en väl sammanhållen kyrkomiljö. Kyrkan och kyrkbyn ingår i och utgör huvudkriterium i ett riksintresse för kulturmiljövården (Pelarne kyrkby 88408040). Till kyrkomiljön hör förutom kyrkan och kyrkotomten även den ålderdomliga klockstapeln, stigluckan och den näraliggande kyrkogården. I den omedelbara närheten finns också prästgården, sockenstugan och den gamla likboden, vilka alla bidrar till den sammanhållna miljön. På den sk Kullen finns ett järnåldersgravfält som ytterligare understryker platsens långa historia.

Pelarne kyrka är en av landets få bevarade medeltida träkyrkor, och den enda i Kalmar län. I Småland finns ytterligare några få exempel såsom Granhults kyrka och Vireda kyrka samt i Östergötland bl a Tidersrums kyrka som alla på olika sätt kan jämföras med Pelarne kyrka. Klart är att de medeltida träkyrkorna uppfördes med stor variationsrikedom. Pelarne kyrka tillhör gruppen romanska timmerkyrkor som uppfördes med rakslutet korparti och tredelat fönster mot öster, ett motiv som är mer vanligt förekommande inom den samtida stenkyrkoarkitekturen.

Pelarne kyrka har arkitektur- och stilhistoriskt daterats till 1200-talet. Långhus och kor är medeltida medan sakristia, vapenhus och gravkor tillkommit senare. Långhus, kor och vapenhus är uppförda i timmer. Förutom genombrytningar för dörröppningar i korets norra och södra del är den medeltida byggnadskroppen bevarad. Det torn som tillbyggdes som en överdel på nuvarande läktardelen är dock nedtaget. Genom åren har kyrkan genomgått flera förändringsfaser. Exteriört har fasaderna klätts med spån och fönstren förstorats. Norra fasadens täckning av spånprofilerade liggande ekbrädor är intressant och ålderdomlig. Interiört har väggarna brädklätts och gamla målningar försvunnit eller täckts av nya färglager. All fast inredning såsom altaruppsats, predikstol, orgelfasad och bänkinredning härstammar från förändringar utförda på 1700-1800-talen. Detta ger kyrkorummet, med undantag för den nygotiska bänkinredningen, ett i stort nyklassicistiskt uttryck. Kyrkans långa historia är dock närvarande med den framtagna medeltida målningen på korets norra vägg, de romanska fönsteröppningarna och målningarna bakom den öppningsbara altartavlan samt några få medeltida lösa inventarier. Det Ramsvärdska gravkoret är en värdefull del av kyrkans historia då det manifesterar en enskild släkts betydelse i en liten socken. Privata gravkor som byggts samman med kyrkan är en relativt ovanlig företeelse i länet.

Pelarne medeltida träkyrka är en av länets mest intressanta kyrkor. Här finns mycket höga kulturhistoriska värden att tillvarata, såsom byggnadshistoriska, byggnadsteknikhistoriska och konsthistoriska. Kyrkobyggnadens långa historia ger besökaren en känsla för den kontinuitet med vilken kyrkan verkat i samhället. Pelarne kyrka brukas också fortfarande som en sockenkyrka. Upplevelsevärdet är starkt beroende av byggnadens ålderdomliga karaktär. Nya tillägg bör i stort undvikas.

Sammanfattningsvis:
* Pelarna är en av få bevarade medeltida träkyrkor i landet och den enda i Kalmar län.
* Kyrkbyn med kyrkan som en central del utgör huvudkriterium i ett område som klassats som ett av kulturmiljövårdens riksintresse.
* Kyrkobyggnaden har mycket höga kulturhistoriska värden. Nya tillägg bör i stort undvikas.