Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Tanum kn, NAVERSTAD 1:2 NAVERSTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

NAVERSTADS KYRKA
10/10/05
Motivering
NAVERSTADS KYRKA är troligen uppförd på 1100-talet. Järnåldersgravfältet norr om kyrkplatsen indikerar en kontinuitet som central plats i bygden sedan före kristnandet. Tillsammans med den intilliggande prästgården från 1820 bildar detta en kulturhistoriskt värdefull miljö.

Kyrkplatsen ligger i ett höjdläge i terrängen, vida synlig över landskapet. Dessutom finns ett större gravfält strax intill. Allt detta bildar tillsammans en kulturhistoriskt värdefull miljö, ett sockencentrum med mycket lång kontinuitet, tidigare även tingsplats, och som utgör en viktig del i av ett område av riksintresse för kulturmiljövården, ingår även i kommunens kulturmiljövårdsprogram.

KYRKOGÅRDENS murar, grindar och uppvuxna lövträd är värdefulla för kyrkomiljöns karaktär. Det äldsta partiet närmast söder om kyrkan bör vara lika gammalt som kyrkan. Kyrkogårdens tre delar har var sin tydliga tidskaraktär, av sent 1800-tal och tidigt 1900-tal på den äldre delen, 1930-50-tal på mellankyrkogården och en modernare och friare planering på den yngsta delen. Anmärkningsvärda är flera norsktillverkade gjutjärnskors.

KLOCKSTAPELN från 1747 är välbevarad och bildar tillsammans med kyrkobyggnaden en karaktäristisk silhuett uppe på åsryggen.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkomiljön:

- Kyrkan tillsammans med intilliggande klockstapel och prästgård utgör en samlad och kulturhistoriskt värdefull miljö.
- Den välbevarade klockstapeln.
- Kyrkogårdens murar, grindar och uppvuxna lövträd.