Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Tibro kn, RANSBERG 4:1 M.FL. RANSBERGS KYRKA

 Anläggning - Värdering

RANSBERGS KYRKA
2/10/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Ransbergs kyrka med kyrkogård ligger på en åsrygg strax söder om sjön Örlen. Söder om kyrkan ligger den s.k. Rane kulle. Närmaste bebyggelse är samlad i dalgången ett stycke åt öster med skola och församlingshem. Prästgården ligger för sig.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den åt norr utvidgade kyrkogården kantas av en kallmur av gråsten med grindstolpar av kalksten från sekelskiftet 1800 och samtida smidesgrindar av en lokal mästare. I söder är en särpräglad inklädd klockstapel från 1700-talet med flera äldre inredningsdetaljer från kyrkan. Invid kyrkan finns en bevarad gravkulle med tumba. Vid en renovering på 1970-talet försvann mycket av kyrkogårdens 1800-talsprägel när grusgångarna lades igen och flera gravinhägnader togs bort. Kvar är dock några 1800-talsvårdar med järnstaket. Utanför kyrkogården är ett senare tillbyggt bårhus från 1964.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan uppfördes sannolikt under slutet av 1200-talet och har ett rakslutet kor som ej är markerat i exteriören, samt sakristia i norr. Koret har ett ribbvalv med skulpterade sandstenskonsoler och på sydväggen ett målat invigningskors. Trots en utvidgning västerut 1760 och fönsterupptagningar har kyrkan till exteriören väl bibehållet sin medeltida karaktär med det branta sadeltaket och de något ojämna gråstensmurarna. Från tidig medeltid härrör triumfkrucifix, järndörr, ekport och liljesten. I interiören märks Anders Smaltz påkostade predikstol från 1685. Inredningen präglas i övrigt av Hans Lindéns restaurering från 1970 med tidstypiskt enkel bänkinredning och altarring i omålad furu. Östfönstret har en glasmålning av Harald Lindberg från 1960. Läktarbröstningen har blomstermålade fyllningar från 1700-talets andra hälft. Kring fönstren finns fragmentariska draperingar. Orgelfasaden härrör från 1854. Det plana innertaket av bräder bär rokokodekor, vilken är en kopia från 1930-talet av en äldre takmålning.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ I FÖRVALTNING OCH ANVÄNDNING AV KYRKAN OCH KYRKOMILJÖN:
- Kyrkan har ett framträdande läge i landskapet.
- Kyrkans exteriör representerar de medeltida sockenkyrkor som på 1700-talet utvidgades för att rymma en ökande folkmängd.
- Medeltida murverk är ett omistligt historiskt dokument.
- Interiören har tillägg från olika perioder som samverkar till en enhetlig, harmonisk karaktär.
- Predikstol i barock.
- Dekorerat läktarbröst från 1700-talet.
- Orgelfasad från 1854.
- Medeltida portar, sten- och träskulptur, invigningskors och liljesten.
- Kyrkogård med kallmur, grindstolpar, smidesgrindar, gravar från 1700- och 1800-talet samt klockstapel.
- Äldre inredning från kyrkan i klockstapeln.