Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Tidaholm kn, KAVLÅS 5:1 HÖMBS KYRKA

 Anläggning - Värdering

HÖMBS KYRKA
4/13/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Hömbs kyrka ligger på en grusås öster om Falbygdens kalkstensplatå. Jordbrukslandskapet är öppet med omgivande skogar. Kyrkan ingår i en välbevarad bymiljö som präglas av det närliggande godset Kavlås. Den enhetligt utformade bostäderna är uppförda i samband med skiftet kring 1800 på tillskyndan av godsägaren. Området besitter höga natur- och kulturhistoriska värden och är klassat som riksintresse.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av kallmur med två smidda pargrindar och trädrad. Kyrkogården knyts samman av rätvinkliga grusgångar. I väster finns ett avgränsat gravkvarter för familjen von Essen på Kavlås med fyra gjutjärnskors. Bland övriga gravvårdar märks en tumba, nio gravstenar från 1600-tal, en vård med järnstaket och tre vita klöverbladskors av trä från 1800-tal.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Salkyrkan speglar olika epoker. Långhusets västra del är tidigmedeltida medan det fullbreda koret tillkom 1715 med tidstypisk tresidig avslutning samt sakristia i norr. Det nyromanska tornet med rundbågsöppningar och rundbågsfriser samt portal med vimperg tillkom 1886. Arkitekt Göran Paulis restaurering 1935 präglar den dunkla interiören med sin enhetliga barockimiterande inredning. Denna utgörs av slutna bänkkvarter, altarring, läktarbröst och dekorerat spegelvalv. Den kraftfulla färgsättningen är likaså från detta år liksom fönstren med antikglas och blyspröjs. Från 1715 härrör en säregen barockpredikstol (ursprungligen placerad över altaret) och ljuskronorna av trä. Altaret är från denna tid eller äldre. Godset Kavlås roll kan i kyrkorummet följas från 1715 till 1935 och visar på en långlivad patronatsroll, tydligt synlig i herrskapsbänken från sistnämnda år. Två stora huvudbaner, ett antal plaketter och donerade oljemålningar förtätar interiören. Under korgolvet finns den von Essenska gravkammaren och under sakristian den Hårdska. Det förgyllda altarskåpet är ett verk av Sigrid Oxenstierna från 1929. Den pneumatiska orgeln tillkom 1923.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrka, säteri och bygata med allé bildar en sammanhängande enhet med stora kulturhistoriska värden.
- Kyrkan representerar de medeltida sockenkyrkor som utvidgades på 1700- och 1800-talet.
- Medeltida murverk är ett omistligt historiskt dokument.
- Interiörens huvudsakliga prägel av 1930-talets restaurering.
- Bevarad inredning och inventarier från 1700-talet.
- Interiörens tillägg från 1920- och 30-talens omgestaltning.
- Kyrkogård med kallmur, trädrad, smidesgrindar, grusgång, gravstenar från 1600- och 1700-tal samt trä- och järnkors.