Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skellefteå kn, BURTRÄSKS-GAMMELBYN 68:1 BURTRÄSK KYRKA

 Anläggning - Värdering

Burträsk kyrka, BURTRÄSKS KYRKA
5/18/10
Motivering
Kyrkplatsen i Burträsk har under de senaste 400 åren varit sockencentrum. Trots att såväl äldre kyrkor som kyrkstad har brunnit ned visar sig denna långa kontinuitet fortfarande på många sätt. I kyrkans närhet ligger den äldre kyrkoherdebostaden och det samhälle som utvecklades som centralort för omgivande byar. Begravningsplatsen har tydliga årsringar med sina grusgravar och äldre gravanordningar närmast kyrkan och andra tidskaraktärer längre bort. Gravkapellet i klassicistisk stil påminner om den tidigare kyrkan som den vid sitt uppförande 1918 anpassades efter. Den nuvarande kyrkan från 1949 byggdes likaså på traditionellt sätt – liksom de tidigare – korsformig och enbart som kyrka. Vid denna tid hade man annars börjat integrera församlings-lokaler i kyrkobyggnaden. Kyrkans enorma storlek gör att man inser att detta redan var ett välbefolkat sockencentrum när den uppfördes.

Stilmässigt visar kyrkan en blandning av traditionalism och modernism. Korsformen, orienteringen mot öster, de spetsbågade grupperade fönstren och nischerna, trapptornen samt inte minst de stämningsskapande valven för tankarna tillbaka mot den medeltida gotiska katedralen. Den okonventionella sidoplaceringen av tornet, fasadens stilrena yttre, takfotens starka utkragning, samt inredningens enkla utformning hör däremot snarare hemma i modernismen. Därutöver finns inslag av nationalromantik i material-valen och den höga materialkvaliteten.

Kyrkan står idag som ett monument över den hantverksskicklighet som kännetecknade bygdens folk under tidigare generationer. De olika stildragen samsas på ett mycket fint sätt, och tack vare att kyrkan i sin helhet är så oförändrad upplevs kyrkorummet både som stämningsfullt och autentiskt. Stilblandningen mellan modernism och gotik samt kyrkans monumentala storlek gör den unik i stiftet.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkomiljön och byggnaderna

Kyrkplatsens betydelse som sockencentrum och dess långa kontinuitet bakåt i tiden är utläsbar både genom begravningsplatsen, gravkapellet, kyrkan och närmaste omgivningen. Den äldre delen av kyrkogården har stort inslag av grusgravar och värdefulla gravvårdar.

Stilmässigt har kyrkan, med sin blandning av modernism och tillbakablickande gotik, ingen motsvarighet i stiftet. Utvändigt är enda större förändringen takmaterialet.

Interiören är mycket välbevarad och stämningsskapande med sina medeltids-inspirerade kryssvalv och enhetliga träinredning. Den modernistiska inredningen är det starkaste kännetecknet på kyrkans tillkomsttid. Kyrkan präglas av hög materialkvalitet.

Den symbolladdade altarfresken är ett dominerande blickfång i kyrkan och har ett konstnärligt värde.

Kyrkan har också ett särskilt bruksvärde som rymlig konsertlokal, eftersom akustiken för musik är god och kyrkans instrument håller hög klass, i synnerhet läktarorgeln.

Församlingen förvaltar en mängd äldre föremål, som räddades vid kyrkobranden och förmedlar kontinuiteten till de tidigare kyrkorna i Burträsk.