Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Tidaholm kn, VELINGA 11:2 M.FL. VELINGA KYRKA

 Anläggning - Värdering

VELINGA KYRKA
4/13/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Velinga kyrka och prästgård ligger på en ås i moränlandskapet mellan ån Tidan och Hökensås skogsbygder. Läget är dominerande och den höga klockstapeln ett landmärke.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården har en monumental karaktär med kyrka och klockstapel i krönläge samt gravarna belägna i backen. Till intrycket bidrar grusgången med kalkstenstrappor. Den till formen något rundade kyrkogården omges av stödmurar och trädrad. I norr är en utvidgning från 1920-talet med symmetrisk utformning och bårhus. Ingångarna av varierande åldrar har smidda pargrindar. Gravbeståndet uppvisar bl.a. en liljesten, tre 1600-talsstenar, sex järnkors och tre tumbor från sekelskiftet 1900. På kyrkogården finns även timrad bod som tidigare kan ha tjänat som vapenhus. Invid kyrkan ligger en bit av en romansk portalomfattning. Den resliga, öppna klockstapeln är uppförd 1686.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan är ett oputsat byggnadsverk från romansk tid, uppfört av sandstenskvadrar och under 1700-talet försett med fullbrett, tresidigt avslutat kor av återanvänt kvadermaterial. Fogarna är brett utstrukna. I väster är ett vapenhus av trä från tidigt 1800-tal och i öster en sakristia i gråsten och tegel från 1881. Över korporten finns såväl interiört som exteriört inmurade romanska tympana. Interiören präglas av barock med dominerande altaruppsats och predikstol av Velingasonen Johan Ullberg d y. Rester finns av en tidigare altaruppsats av Johan Werner d y. En av kyrkans donatorer ligger begravd under golvet och är porträtterad på gravhäll och epitafium. Denne har skänkt det i kyrkan förvarade votivskeppet. Läktare och altarring fick sin nuvarande utformning på 1840-talet och den enkla bänkinredningen tillkom vid restaureringen 1941, liksom den huvudsakliga färgsättningen. Orgeln byggdes 1889 av Salomon Molander och ombyggdes 1972. Dopfunten är medeltida, liksom sannolikt även altaret.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrka och prästgård utgör en samlad kyrkomiljö med ett framträdande läge i landskapet.
- Kyrkan representerar de små, romanska sockenkyrkor som under 1700-talet byggdes om till salkyrkor.
- Medeltida murverk, dopfunt och byggnadsdelar är ett omistligt historiskt dokument.
- Interiörens huvudsakliga prägel av stilideal från 1700-talet.
- Bevarad inredning och inventarier från 1600-, 1700- och 1800-talen.
- Kyrkogårdens stenmur, trädrad, grusgångar, grindar, bårhus, klockstapel, bod och äldre gravvårdar.