Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Trollhättan kn, BORYD 1:2 LAGMANSEREDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

LAGMANSEREDS KYRKA
11/17/04
Motivering
KYRKOMILJÖN - Lagmansereds kyrka är solitärt belägen i jordbrukslandskapet vid en bergsklack. Placeringen är ett resultat av önskan att få en centralt placerad sockenkyrka. I närheten ligger Kobergs slott vars ägare, såsom traktens stormän, alltid stått i nära förbund med kyrkan. Invånarna på Koberg lät uppföra den gamla kyrkan och upplät även marken där nuvarande kyrka uppfördes. Uppfarten till kyrkogården har en lindallé och vid nordöstra sidan står en ekonomibyggnad samtida med kyrkan, tillbyggd på 1990-talet .
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården är samtida med kyrkan och utmärks främst av sina höga och tidstypiska pyramidekar samt H-formade låga häckar vilka utgör kvarterssindelningen. Smidesgrinden är ursprunglig och såväl kallmurar som tresidig trädkrans av lind finns.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING -
Lagmansereds kyrka från 1935 ritades av Axel Forssén och ersatte på ny plats socknens nedbrunna gamla kyrka. Forssén ritade vid samma tid även Malma kapell i Västergötland och bådas exteriörer fick klart funktionalistiska drag, vilket i landskapet är mycket ovanligt och därför ger ett arkitekturhistoriskt värde. Endast Hedebergs kapell uppvisar därutöver sådana stildrag. Lagmansereds modernistiska element består främst i odekorerade fasader, tornets robusta byggnadskropp med kvadratiska torngluggar och indraget torntak på en plan yta. Forssén dominerade som renoveringsarkitekt i Västsverige decennierna 1920-1960 med omkring hundra projekterade kyrkorestaureringar, vilket ger kyrkan ett personhistoriskt värde. Interiören är helt intakt, även färgsättningen, vilket ger högt autenticitetsvärde, och det har Forsséns signum av sobert traditionellt, enkelt och harmoniskt kyrkorum med arkitektoniska värden. En egenhet för kyrkan är korbänken för Kobergs invånare som visar på godsets ställning och starka anknytning till kyrkan även i modern tid, ett socialhistoriskt värde. Orgelläktaren är mycket särpräglad med placering av orgeln i tornet och en helt liten läktare. Den medeltida dopfunten och väggplåten minner om kyrkans två föregångare.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Lindallén till kyrkans parkering.
- Kyrkogårdens pyramidekar, häckar, trädkrans, stenmur och smidesgrind.
- Kyrkan som representant för en mycket liten grupp kyrkor med
funktionalistiska drag i exteriören.
- Interiören har mycket höga kulturhistoriska värden och är representativ för
arkitekten.
- Varje förändring av detaljer i interiören påverkar helheten.
- Korbänken.
- Dörrhandtagen är viktiga tidsbärande element från 1930-talet.