Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Trollhättan kn, NORRA BJÖRKE KYRKA 1:1 NORRA BJÖRKE KYRKA

 Anläggning - Värdering

NORRA BJÖRKE KYRKA
5/16/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Norra Björke kyrka med kyrkogårdar är fritt och väl synligt belägen i ett vidsträckt odlingslandskap med spridda gårdar och hus i lövträdsvegetation. I sydväst är en separat, nyare kyrkogårdsdel med en ekonomibyggnad och bortom den tätare bebyggelse i en stigande sluttning. Där finns ett församlingshem synligt från kyrkan.

KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkoanläggningen har anor sedan medeltiden. Kyrkogården är belägen på ett högre markplan än omgivningen och har delvis stödmurar av natursten. Trädrader och bitvis häckar omger tomten, som i övrigt är trädlös och utan kvartersindelning, vilket ger en 1700-talskaraktär. 1924 skedde en utvidgning åt öster på en höjd och där anlades en minneslund 1993. Ett i särklass ovanligt inslag är stigluckan från 1818, överbyggd med ett klocktorn av trä, vilken är i huvudsak oförändrad.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan är en av fyra i Väne kontrakt med medeltida anor. Kyrkans äldsta delar i söder bedöms härstamma från en romansk 1400-tals kyrka, eventuellt ännu äldre då tidigmedeltida stenfragment ingår i stommen. Kyrkan präglas dels av om- och tillbyggnader vid 1700-talets mitt med tresidigt kor och fönster, dels av en slags stilrestaurering 1903 med tillbyggnad av sakristia med rokokodrag och ny västportal med barockformer samt takryttare i väster. Drag av lökkupoler tillämpades i såväl takformer som invändig inredning. Arkitekt var Gustaf Lindgren. Interiören uppvisar samma huvudsakliga tidsskikt där 1700-talets grundplan, takform, takgesims, altaruppsats och läktarbarriär samsas med altarring, nummertavlor, takmålning, dörrar och skrank under läktaren samt bänkar, senare ombyggda, från 1903. Rokokostilen ses i altaruppsatsen, -ringen och läktarbarriärens originella målningar med dygderna. Skranket och lökkupolsdekorerna ger en mycket individuell prägel åt interiören. Äldre inventarier som predikstolen, förra altartavlan, en medeltida träskulptur och dopfunten visar på kyrkans höga ålder liksom tidigare konstnärliga ideal.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkoanläggningens framträdande placering i landskapet.
- Den äldre kyrkogårdens öppna, sammanhållna ytor, stenmurar, stiglucka och
trädrader, samt grind från 1924.
- Exteriörens komplexa karaktär av medeltida kyrka präglad av om- och
tillbyggnaderna 1754 och 1903.
- Det medeltida murverket utgör ett omistligt historiskt dokument.
- Kyrkorummets intakta rumsliga utformning från 1700-talets mitt samt fasta
inredning från samma århundrade.
- Innertakets tidstypiska form.
- Bevarade äldre inventarier.
- Inredning och takmålning från 1903.
- Skranket och lökkupolsdekorerna ger interiören en individuell särprägel.
- Sakristians invändiga takutformning och innerdörr.
- Som helhet är arkitekt Lindgrens omdaning 1903 restaureringshistoriskt
intressant då den visar på ett tillbakablickande ideal i samtliga avseenden och
präglar vår syn på kyrkorummet idag.