Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Töreboda kn, BÄLLEFORS PRÄSTBOL 9:1 BÄLLEFORS KYRKA

 Anläggning - Värdering

BÄLLEFORS KYRKA
9/13/06
Motivering
KYRKOMILJÖN - Bällefors kyrka är högt belägen invid en vägkorsning i odlingsbygden norr om Tidan. Kyrkan ligger i södra delen av en mindre by och gränsar till den gamla prästgården.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den närmast kvadratiska kyrkogården omges av en kallmurad stenmur och en rad med lindar. Huvudingången utgörs av en smidesgrind mellan granitstolpar. På kyrkogården finns terrasser, grusgångar, enstaka vårdar med järnstaket och en gravtumba. Norr om kyrkan ligger ett så kallat kyrkhärbärge, troligen från 1700-talet. Sydporten med smidda beslag och inskriptioner, bl.a. årtalet 1666, var före 1881 placerad i kyrkans kor. Vid sidan av porten är en rest liljesten.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Bällefors i grunden tidigmedeltida kyrka fick sin huvudsakliga prägel under 1600-och 1700-talen. 1666 uppfördes ett tidstypiskt tresidigt kor i öster och 1708 en sakristia norr om koret. 1766 tillbyggdes långhuset i väster, och ett litet gaveltorn av trä med sluten lanternin och karnisformad, spåntäckt huv uppfördes. Den vitputsade kyrkan har rundbågiga fönster, förstorade 1881, och ett skiffertäckt sadeltak.
Den ljusa interiören bär spår av olika tiders ideal. Sakristians kryssvalv är bevarat sedan 1708. Kyrkorummets tunnvalv från 1881 täcktes i samband med Axel Forsséns renovering 1951 med plywood. Även bänkinredningen och läktarbröstet tillkom 1951. Altartavlan, målad 1910 av Carl Bloch, inramas av en altaruppsats från 1626. Den äldre calvariegrupp som kröner altaruppsatsen utgjorde altartavla före 1825. Från tiden omkring år 1700 har bevarats en predikstol, placerad i söder, begravningsvapen och en dörr mellan kor och sakristia. En predikstol på tornvinden och ett mantelkors i sakristian var i bruk 1825-1910. Kyrkan har en dopfunt från medeltiden.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
- Kyrkans läge i landskapet
- Kyrkans exteriör representerar de små medeltida kyrkor som på 1600- och 1700-talet byggdes om till salkyrkor
- Skiffertaket utgör ett regionalt särdrag
- Medeltida murverk i långhuset är ett omistligt historiskt dokument
- Medeltida dopfunt
- Bevarad altaruppsats, predikstol och begravningsvapen från 1600-talet och 1700-talet
-Kyrkhärberget med äldre kyrkport och liljesten
- Kyrkogårdens grusgångar, trädrad, stenmur och äldre gravvårdar