Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Töreboda kn, TRÄSTENA 7:1 TRÄSTENA KYRKA

 Anläggning - Värdering

TRÄSTENA KYRKA
9/13/06
Motivering
KYRKOMILJÖN - Trästena kyrka har ett högt och framträdande läge i det öppna odlingslandskapet. Kyrkan är uppförd på ny plats söder om en medeltida kyrkplats och en fornborg. Kyrkogården gränsar till en skola och ett par gårdar.
KYRKOANLÄGGNING - Kyrkogården omges av en kallmurad stenmur och en gles trädrad. Ingångarna utgörs av smidesgrindar mellan stenstolpar med stenklot. Enstaka äldre gravvårdar har stenram.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan uppfördes 1854 efter ritningar av FW Scholander. Den sedan byggnadstiden välbevarade exteriören vittnar om kvardröjande klassiserande ideal. Kyrkan kännetecknas av ett brett långhus med rundbågsfönster, torn med trälanternin, rakt avslutat kor samt smalare, rundad sakristia i öster. Fasadens spritputs är gråbrun med slätputsade, vita omfattningar, hörnlisener och takgesimser med geometrisk dekor.
Interiören är ljus och sparsmakad med tunnvälvt tak av vit, spänd väv och bred, profilerad taklist. Över altaret genombryts korväggen av en bågformig öppning med balustrad, inramad av ett band med inskriptioner. Den ursprungliga altarpredikstolen ersattes 1896 av den nuvarande, tillverkad 1822 av hovbildhuggare Östmark för Funbo kyrka i Uppland. Från det runda ljudtaket hänger ett snidat, blåmålat "draperi". Huvuddelen av inredningen, såsom trädopfunt, altarkrucifix, altarring och nummertavlor är ett resultat av Axel Lindegrens renovering 1908. Då utbyttes också läktarstolpar, golv och portar, och läktarbalustraden "inbrädades". Korbänken och långhusbänkar från 1954 är ritade av Axel Forssén. I vapenhuset finns delar till en medeltida dopfunt.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkans och kyrkbyns läge invid den medeltida kyrkplats och en fornborg berättar om en lång historisk kontinuitet
- Exteriörens huvudsakliga prägel av sen empire och nuvarande färgsättning
- Skiffertaket utgör ett regionalt särdrag
- Såväl exteriör som interiör ger ett harmoniskt och väl genomtänkt uttryck, sannolikt från renoveringen 1954.
- Interiörens bevarade takvalv och den genombrutna korväggen med balustrad
- Kyrkans enhetliga inredning från ca 1900 och predikstolen från 1822
- Kyrkans korbänk
- Kyrkogårdens stenmur, trädrad, smidesgrind och äldre gravvårdar