Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Askersund kn, SÖDRA BJÖRNFALL 4:1 MARIEDAMMS KAPELL

 Anläggning - Värdering

MARIEDAMMS KAPELL
5/7/03
Motivering
MILJÖN – Mariedamm, ett före detta brukssamhälle i Lerbäcks bergslag. Mariedamms kapell är beläget i en liten skogsbacke utanför samhället.

ANLÄGGNINGEN – Kapellet är placerad centralt på en naturtomt med stödmur i väster mot vägen. I övrigt omgärdas kapellet av skog. Ingången som finns i väster mitt för kapellets entré flankeras av stolpar huggna i natursten. Från ingången leder en asfalterad gång fram till kapellet, gången öppnar sig som en liten plan framför trappan.

Klockstapeln nordväst om kapellet är öppen med ett sadeltak klätt med spån.

KAPELLET – Kapellet har ett rektangulärt långhus med rakt avslutat kor i öster med lägre bakomliggande sakristia. Exteriören är klädd med vitmålad stående locklistpanel under ett sadeltak täckt av svart tegelimiterande plåt. På västgaveln en klassicistiskt formad entré.

Stommen till Mariedamms kapell utgörs av en tidigare skolbyggnad av trä som flyttads och ombyggdes 1930 efter ritningar av arkitekt Olov Stylin.
Kapellet fick en traditionell utformning med vitmålad träpanel både ut- och invändigt, ett rektangulärt långhus med utbyggd sakristia i öster. Exteriören är klädd med vitmålad träpanel och plåtklätt sadeltak samt har klassicistiskt utformad entré med fristående kolonner på västgaveln. Kyrkorummet har väggar och vinklat innertak av vitmålad träpanel. Det mycket grunda koret med stickbågig öppning flankeras av pilastrar. Över förstugan i väster finns en läktare.

1932 uppfördes den öppna klockstapeln.

1951-52 genomfördes en invändig renovering av kapellet under ledning av Länsarkitektkontoret i Örebro. Vid renoveringen sänktes och vidgades bland annat läktaren i väster, bänkarna gjordes mer bekväma och man installerade elvärme och lampetter.

Under 1960-talet får kapellet en ny dopfunt av röd kalksten och kapellet får sin första orgel som placeras på läktaren i väster.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING –
Tidstypiskt träkapell med klassicerande detaljer. Kapellet är ett resultat av småkyrkorörelsens byggnadsverksamhet på 1920- och 30-talen i bygder avlägset belägna från församlingskyrkan.

Avvikande är det senare tillkomna tegelimiterande plåttaket.

Kyrkorummet har kvar mycket av sin ursprungliga karaktär med panelklädda väggar och tak, öppen bänkinredning och klassicerande korparti. Korpartiet har på senare tid givits en kraftigt blå kulör, som är främmande för ursprungskaraktären.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Den enkla sparsmakade utformningen med klassicerande detaljer, såväl exteriört som interiört.

- Kyrkorummets ursprungliga bevarade inredning.

- Kapellet är ett resultat av småkyrkorörelsens byggnadsverksamhet i bygder avlägset belägna från församlingskyrkan.