Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Askersund kn, LERBÄCK 1:37 M.FL. LERBÄCKS KYRKA

 Anläggning - Värdering

LERBÄCKS KYRKA
5/7/03
Motivering
KYRKOMILJÖN – Lerbäcks kyrka ligger på en svag höjdrygg i norra delen av det skogsbevuxna Tylöskog. Socknen var förr en betydande järnbruksbygd med omfattande tillverkning av järnvaror där Skyllbergs bruk haft en framträdande ställning.

Lerbäck har den mest kompletta kyrkmiljön i Örebro län med många av de byggnader, som hör ett sockencentrum till. Området är därför av riksintresse för kulturmiljövården.

Vid södra kyrkogårdsmuren flankeras ingången av två likadana putsade byggnader från 1800-talet, den västra tiondebod och den östra bårhus. Söder därom en f.d. sockenstuga från 1870 som i dag används för församlingsverksamhet. Sydväst om kyrkan finns ett stort kommunalhus från 1911, nu benämnt Församlingsgård. Vidare ligger här en f.d. gästgivargård med gamla anor. Under 1900-talet har en hembygdsgård fogats till miljön, dit det timrade f.d. sockenmagasinet flyttats 1987. Ursprungligen låg det öster om kyrkan.

KYRKOANLÄGGNINGEN – Kyrkogården omgärdas av en kallmurad mur som även har funktion som stödmur. Innanför stenmuren löper en trädkrans av ädellövträd. I den centrala delen av kyrkogården, öster om kyrkan, är rygghäckar planterade mellan raderna av gravvårdar. På kyrkogården finns en del äldre gravar och gravstenar, bl.a. över de stora bruksägarna i socknen, främst Skyllbergs bruk. En del av de äldre gravvårdarna är av gjutjärn.

Kyrkogården är utvidgad i flera etapper, ca 1920-tal och 1950-tal. Gångsystemet är belagt med asfalt. Entrén söder om kyrkan flankeras av två likadana byggnader från 1800-talet, den västra tiondebod och den östra bårhus.

På kyrkogården finns flera smidda gravvårdar av den lokala smeden Sven Wester, 1900-talets senare hälft.

KYRKAN – Lerbäcks kyrka är uppförd i nyklassicistisk stil med rektangulärt långhus med stora rundbågiga fönster, halvrund koravslutning i öster samt torn i väster med klockformad huv och lanternin. Fasaderna är slätputsade och avfärgade i vitt. Kyrkans portar är klädda med järnplåt, dekorerade med en blomma i varje dörrblad. Taken är belagda med spån.

Lerbäcks tidigare stenkyrka eldhärjades på Valborgsmässoafton 1782. Efter branden återstod murarna och sakristian. Kyrkan återuppfördes på kvarstående murar och förlängdes åt öster. En gravkammare tillhörande familjen de Geer, som då var innehavare av Skyllbergs bruk, hamnade nu under koret. I väster förlängdes kyrkan med ett torn. Kyrkan fick för sin tid en typisk utformning med vitputsade fasader, klockformad tornhuv med lanternin, spåntak, halvrunt något smalare kor, stora fönster och invändigt ett tunnvalv av trä. Den som i hög grad bidrog till kostnaden för den nya kyrkan var bruksherren på Skyllbergs bruk, Olof Burén, vilket ledde till att han – sedermera adlad af Burenstam – och hans släkt erhöll patronatsrätt till kyrkan.

1890 genomfördes en omfattande renovering. Vid detta tillfälle ersattes bland annat den slutna bänkinredningen av öppna bänkar, ny predikstol, koret försågs med ny altarring och ny altartavla. Väggar och tak försågs med dekormålning. Fönsterbågarna av trä ersattes med bågar av gjutjärn.

1922 målades interiören om.

1933 fick kyrkan en ny predikstol ritad av arkitekten E. Fant med skulpturer av konstnären A. Helldén.

1939-40 skedde nästa genomgripande renovering under ledning av arkitekt Einar Lundberg då man strävade efter att återskapa kyrkans 1700-talsutseende. Den öppna bänkinredningen byggdes om och försågs med dörrar och altarringen ersattes av en ny med äldre formspråk. Hela kyrkan ommålades. En läktarunderbyggnad uppfördes.

1976 genomfördes en invändig renovering under ledning av arkitekt J. Helgstrand. Vid denna renovering tog man bland annat bort två bänkar på vardera sida längst bak i långhuset och uppförde en ny läktarunderbyggnad. Tak, väggar och vissa snickerier målades om, dock ej bänkinredningen. Orgelfasad och läktare målades lika den ursprungliga färgsättningen från 1800-talet.

1988 skedde en utvändig renovering. Tornets spåntak lades om samt fasadernas puts lagades och avfärgades.

2002 lades spåntaket på långhus och sakristia om.


KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING – Lerbäcks kyrka med kyrkogård, tiondebod, bårhus, sockenstuga, kommunalhus samt gästgiveri ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården och utgör ett äldre samlat sockencentrum med dess olika till sockenadministrationen knutna byggnader. I miljön finns även en senare tillkommen hembygdsgård med olika byggnader. Lerbäcks sockencentrum är ett av de mest kompletta i sitt slag i Örebro län.

Kyrkan har en välbevarad nyklassicistisk exteriör där endast fönsterbågarna av trä ersatts av nya i gjutjärn i slutet av 1800-talet.

Interiören har kvar mycket av sin ursprungliga prägel trots flera förnyelsefaser med tillskott av ny inredning som anpassats till kyrkans urprungskaraktär, bland annat från 1890- och 1930-talet.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan ingår i ett sockencentrum, f.d. administrativt centrum, som är ett av de mest kompletta i Örebro län.

- Kyrkans välbevarade nyklassicistiska exteriör är en god representant för den nyklassicistiska sockenkyrkotypen.

- Läktarens öppna bänkinredning är tillsammans med fönsterbågarna av gjutjärn och altartavlan rester från renoveringen på 1890-tal och utgör ett dokument för sin tids restaureringsideologi.

- Orgel av E. A. Setterqvist & Son från 1870 är ett välbevarat verk av denna välkända orgelbyggarfirma.

- Den återskapade bänkinredningen från 1939-40 speglar i sin helhet tydligt sin tids restaureringsideologi. Bänkinredningen har kvar sin ursprungliga färgsättning och bör därför endast genomgå konserveringsåtgärder.