Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Hallsberg kn, FOLKASBO 2:1 PÅLSBODA KYRKA

 Anläggning - Värdering

PÅLSBODA KYRKA
3/25/08
Motivering
KYRKOMILJÖN – Pålsboda kyrka är högt belägen på en tallbevuxen ås i Pålsboda tätort.

KYRKOANLÄGGNINGEN – Pålsboda kyrka med tillbyggt församlingshem är belägen på en tallbevuxen rullstensås mitt i Pålsboda samhälle, omedelbart öster om den väg som leder genom orten. Kyrkotomten sluttar starkt åt alla väderstreck. Kyrkobyggnaden nås via en dominant, lång stentrappa i väster, en entré i nordväst samt asfalterade gångar från öster.

Kyrkotomten avgränsas mot vägen i väster av en kallmurad stenmur. Den öppna platsen framför kyrkan är asfalterad. Gångsystemet består av både grus- och asfalterade gångar.

Kyrkogårdens äldsta del är placerad på åsen norr om kyrkan och tillkom åren 1936-38. Den omgärdas av en kallmurad stenmur och har tydlig karaktär av skogskyrkogård med gräsbevuxen mark och höga tallar. År 1991 utvidgades kyrkogården åt öster nedanför åsen. Utvidgningen är öppen med plana, gräsbevuxna ytor och skiljer sig markant från den äldre delen.

Väster om kyrkan är den brädklädda och rödfärgade klockstapeln placerad. Klockstapeln är uppförd på en i sten murad souterrängvåning som använts som likkällare. Taket har en hög spånklädd spira som kröns av en tupp i koppar. Byggår 1936.

Öster om kyrkan och dess församlingshem, nedanför sluttningen, är en pastorsexpedition belägen. Det är en vitputsad byggnad i två våningar, uppförd 1991 och ritad av arkitekt Jerk Alton, Kumla.

KYRKAN- Pålsboda kyrka är en traditionellt utformad kyrkobyggnad och uppförd 1934-36 efter ritningar av arkitekt K Martin Westerberg med Sköllersta kyrka som förebild. Kyrkobyggnaden finansierades helt med insamlade medel och uppfördes med frivillig arbetskraft. Byggnaden ägdes 2008 fortfarande av den stiftelse, Pålsboda kyrkostiftelse, som bildades för dess uppförande.

Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med smalare rakslutet kor i öster, avdelat vapenhus i långhusets västra del och mindre vinkelbyggd kyrksal i söder. I öster har ett större församlingshem tillbyggts i souterrängplan. Kyrkans fasader är vitputsade med stickbågiga och runda fönsteröppningar. Det branta sadeltaket är täckt med tegel.

Invändigt täcks långhuset av ett tunnvälvt trätak med profilerad taklist.
Sedan tillkomsten har endast mindre ändringar skett, bl a har bänkinredningen fått ny färgsättning, ny öppen altarring anskaffats och vindfång byggts i vapenhuset.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING –
Pålsboda kyrka med kyrkogård har ett karakteristiskt läge på rullstensåsen mitt i Pålsboda tätort.

Pålsboda traditionellt utformade kyrka och klockstapel är en god representant för de kyrkobyggnader och kapell i länet som uppfördes under mellankrigstiden. Kyrkan har till stor del kvar sin ursprungliga prägel såväl exteriört som interiört, även om den östra fasaden domineras av det tillbyggda församlingshemmet.

Kyrkorummet har trots tillskott av ny inredning kvar mycket av sin ursprungliga karaktär.

Den i norr anlagda kyrkogården, till stor del bevuxen med stora tallar, har tydlig karaktär av skogskyrkogård.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan är ett i stort sett oförändrat exempel på småkyrkorörelsens traditionellt utformade kyrkobyggnader.

- Ursprunglig sparsmakad inredning från 1936 är känslig för förändringar.

- Den i norr belägna kyrkogårdens välbevarade karaktär av skogskyrkogård.