Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Kumla kn, EKEBY PRÄSTGÅRD 2:1 EKEBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

EKEBY KYRKA
5/21/03
Motivering
KYRKOMILJÖN – Ekeby socken består till större delen av odlad slättbygd med inslag av plana skogsmarker. Kyrkplatsen är belägen invid en korsväg på en mindre moränhöjd i slättlandskapet sydost om Örebro. I miljön kring kyrkan finns flera av de byggnader, som hör ett sockencentrum till; prästgård med äldre flygelbyggnad, arrendatorsboställe, arkivbyggnad för kyrkliga handlingar, f.d. skola, nu församlingshem samt en ny skola, som också är bygdegård.

KYRKOANLÄGGNINGEN – Ekeby kyrka med kyrkogård omgärdas av en murad stenmur av natursten, täckt med en snedställd kalkstensöverliggare. Innanför muren löper en äldre trädkrans och från den södra entrén leder en äldre allé upp till kyrkans södra port. Utvidgningen mot norr omgärdas i väster och i norr även den av en stenmur lika den runt den äldre delen, samt i norr och i öster av en häck.

Det finns tre entréer till den äldre delen av kyrkogården, en i söder med murad och vitslammad stiglucka från 1960-talet, en i väster med dubbla grindstolpar i två höjder murade av kalksten med kalkstensöverliggare med en pargrind av svart smide samt en i öster med stolpar av granit, rundade i övre delen. Till utvidgningen i norr finns en entré i väster med murade grindstolpar, krönta med kalkstensöverliggare som bildar ett sadeltak, samt en pargrind av svart smide. Kyrkogården har ett enkelt gångsystem med asfalterade gångar, i övrigt är kyrkogården gräsbevuxen.

På utvidgningen, nordost om kyrkan, finns ett gravkapell från 1959 ritat av K. Martin Westerberg. Kapellet har ljusa slätputsade fasader och täcks av ett brant sadeltak lagt med rött tegel. I västra fasaden finns en pardörr målad i mörkbrun kulör.

KYRKAN - Ekeby kyrka har ett rektangulärt långhus med rakt avslutat kor i öster med bakomliggande tresidig sakristia under eget tak samt torn i väster. Fasaderna är spritputsade och avfärgade i gul kulör med släta hörn- och fönsteromfattningar, ructiserad portal i söder avfärgade i en bruten vit kulör. Tornets västra fasad är slätputsad i bottenvåningen och dekorerad med pilastrar, även den i bruten vit kulör. Långhuset täcks av ett valmat mansardtak och sakristian av ett valmat sadeltak, båda klädda med svartmålad plåt. Den svängda tornhuven är täckt med svart plåt och kröns av en öppen lanternin i koppar som i sin tur kröns av en förgylld kula med kors och tupp.

Troligtvis uppfördes under 1100-talet eller tidigt 1200-tal en liten stenkyrka utan torn med rektangulärt långhus och rakt avslutat kor. Under senmedeltiden tillfogades förmodligen en sakristia. Möjligen kan det ha funnits en äldre träkyrka, vilket fyndet av en del av en s.k. Eskilstunakista talar för.

1769-74 uppfördes den nuvarande kyrkobyggnaden, varvid vissa delar av de östra och södra väggarna bibehölls i de nya murarna. Kyrkan uppfördes i nyklassicistisk stil med putsade fasader, svängd tornhuv med lanternin, brutet tak samt rusticerade portalomfattningar.

1793 tillkom altaruppsats med altartavla föreställande Jesus välsignar barnen, utförd av målaren Pehr Hörberg.

1904 utfördes en inre renovering under ledning av stadsarkitekten M. Dahlander. Kyrkorummet dekormålades i jugendstil och erhöll tänkespråk på väggarna. Nya bänkar och korbänkar, ny läktarbarriär med balusterdockor och mittparit med fyllningar. Nya väggar under läktare samt nytt golv och nya dörrar. Ny färgsättning i grönt och lila. Nya varmugnar.

1939 renoverades åter kyrkan, denna gång under ledning av arkitekt K. Martin Westerberg. Inredningen gavs ny färgsättning och dekorationsmålningarna togs bort. Korbänkarna togs bort och armaturen i form av stjärnor tillkom. Kyrkan elektrifierades.

1959 uppfördes ett gravkapell nordost om kyrkan.

1964-65 renoverades kyrkan av arkitekt Jerk Alton. Predikstolen och altaruppsatsen återfick sin ursprungliga färgsättning medan altarringen målas om. Bänkar i bakre delen av långhuset togs bort och en läktarunderbyggnad med bl. a wc och brudkammare tillkom. Läktarbarriären byggdes om, balusterdockorna togs bort och ersattes med hela fyllningar. Kyrkans kristallkronor ersattes av ny armatur i mässing.
1966 en tidigare riven stiglucka återuppfördes i södra muren.

1973 renoverades kyrkan utvändigt med bl. a putsarbeten, målning av snickerier och omläggning av plåttaket. Kyrkan avfärgades i gult med vita listverk, tidigare helt vit.

1987 var det åter dags för en utvändig renovering då stora delar av putsen knackades ner. Den nya putsen avfärgades åter igen i gult med vita listverk. Fönstren renoverades och nya hängrännor och stuprör monterades.

1994 utfördes en invändig renovering, även denna gång under ledning av arkitekt Jerk Alton, Kumla. Man avfärgade väggar och tak. Under bänkarna lades nytt golv av kalksten och återflyttade vissa äldre gravstenar till kyrkorummets golv. Korgolvet minskades till tidigare storlek och gavs en ramp för rörelsehindrade på södra sidan. Ny altarring, nytt löst altare, ny fot till dopfunten. Armaturen från 1960-talet togs bort och ersattes med ny, även nya malmkronor tillkom. Ombyggnad av rum under läktaren, ny läktartrappa samt marmorering av pelare. Ommålning av bänkinredning samt andra snickerier. Renovering och ommålning av orgeln. Sakristian fick en ny inredning samt en ny direktingång i norr. Konservatorsarbeten utfördes på altartavla, altaruppsats, predikstol samt dopfuntslock.

2002 gavs koret ett nytt fristående altare samt nytt knäfall, ritade av arkitekt Jerk Alton, Kumla.


KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING –
Ekeby kyrka med kyrkogård, prästgård, arkivbyggnad för kyrkliga handlingar, arrendatorsbostad och f d skola, nu församlingshem, utgör ett samlat sockencentrum.

Kyrkans sedan byggnadstidens föga förändrade exteriör är en god representant för den nyklassicistiska sockenkyrkotypen.

Interiören har kvar mycket av den nyklassicistiska prägeln, trots flera förnyelsefaser med tillskott av ny inredning och färgsättning.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Kyrkan med kyrkogård och omgivande bebyggelse utgör ett samlat sockencentrum.

- Kyrkans föga förändrade exteriör är en god representant för den nyklassicistiska sockenkyrkotypen.

- Kyrkans öppna bänkinredning från 1904-05 är en av få bevarade från denna tid i länet.

- Kyrkans ovanligt många gravhällar från 1600- och 1700-talet.

- Del av s.k. Eskilstunakista, som visar på kyrkans långa kontinuitet på platsen.