Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Kumla kn, HULT 1:12 SANKT OLOFS KAPELL

 Anläggning - Värdering

S:T OLOFS KAPELL, SANKT OLOFS KAPELL
5/22/03
Motivering
MILJÖN – S:t Olofs kapell är beläget alldeles intill - norr om - gamla landsvägen mellan Östansjö och Hallsberg, ungefär mittemellan de två orterna, i ett skogsparti i det omgivande småbrutna kulturlandskapet.

ANLÄGGNINGEN – Kapellet ligger på en naturtomt omgärdas av en kallmurad stenmur i väster, söder och delvis i norr, i övrigt av angränsade skog. Det finns en ingång i väster till kapellet med grindstolpar av natursten och överliggare av kalksten med en pargrind av svartmålat smide. Från grinden går en gång av kalkstenplattor till huvudentrén och runt till sakristian på kapellets norra sida.

Utanför muren, i sydväst står en öppen klockstapel med spånklädd huv.

KAPELLET – S:t Olofs kapell är utformat som en medeltida träkyrka med rektangulär plan, sakristia i norr, litet vapenhus i väster och brant takfall. Fasaderna är klädda med en brun stående locklistpanel med rundbågiga grönmålade fönster. Porten i väster är prydd med beslag, som skildrar sägnerna kring S:t Olof, vilka har lokal anknytning. Kapellets tak är belagt med kopparplåt.

1935 uppfördes kapellet efter ritningar av arkitekt K.M. Westerberg med förebild i medeltidskyrkornas enkelhet. Kapellet är byggt i trä med rektangulär plan, sakristia i norr och vapenhus i väster.

1969-70 restaurerades kapellet under ledning av arkitekt J. Alton, Kumla. Kapellet försågs med ny inredning bland annat nytt altarbord, knäfall och orgel. Sakristian i norr byggdes till.

2003 bytte man taktäckningsmaterial från betongtegel till skivtäckt kopparplåt.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING –
Kapellets utformning anspelar på den medeltida träkyrkoarkitekturen med sina tjärade fasader, rundbågiga, högt placerade fönster samt smidesbeslagna port.

Det sparsmakade kyrkorummet har vid en renovering 1969 fått ny inredning men har kvar mycket av sin ursprungliga karaktär.

Kapellet är ett resultat av småkyrkorörelsens byggnadsverksamhet på 1920- och 30-talen i bygder avlägset belägna från församlingskyrkan.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
-Kapellets ursprungliga karaktär som till stora delar är bevarad.