Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ulricehamn kn, GRÖNAHÖG 2:1 GRÖNAHÖGS KYRKA

 Anläggning - Värdering

GRÖNAHÖGS KYRKA
11/3/05
Motivering
GRÖNAHÖGS KYRKA är belägen på en höjd i socknens södra del invid vägen mellan Ölsremma och Grönahög. I söder angränsar kyrkoanläggningen till gårdsbebyggelse och i öster till ett lövskogsparti. Kyrkogården har medeltida ursprung och inhägnas av kallmurade stenmurar med grindar i norr och söder, som kantas av en trädkrans. Huvudingång via grindparti med trappa i väster samt smidesgrindar från 1893 i söder och en tredelad i norr. Bårhus och församlingshem från 1950-talet är belägna norr om kyrkogårdsmuren.

Grönahögs kyrka är en av stiftets äldre träkyrkor och ligger i ett av träkyrkobyggandets viktigaste områden, i gränstrakterna mellan Västergötland, Småland och Halland. Kyrkan uppfördes 1662 på platsen för en medeltida föregångare. Kyrkans nuvarande utseende präglas av senare om- och tillbyggnader. Det breda tornet med smalare överbyggnad tillkom 1791 i väster. Kyrkan förlängdes åt öster 1827, samtidigt som koret breddades och fick en tresidig avslutning. Långhuset har kvar en äldre spåntäckning.

Kyrkans väl sammanhållna interiör präglas av de tidiga 1800- och 1900-talen och har i sin helhet en klassicerande karaktär. Den fasta inredningen är typisk för det tidiga 1800-talet och interiören som den ser ut idag är i huvudsak resultatet av en genomgripande renovering som genomfördes 1928, då kyrkan fick sin färgsättning i gråblå nyanser. Boråskonstnären John Hedaeus dekorerade det tunnvälvda taket samt läktarbröstningen med målningar och Stockholms glasmåleri försåg koret med bemålade fönster.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar och trädrader, trappor och grindpartier.
- Långhusets spåntäckning.
- Kyrkorummets fasta inredning.
- John Hedaeus dekorationsmålningar från 1928.
- Glasmålningarna i koret.
- Den medeltida dopfunten.