Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ulricehamn kn, GULLERED 2:2 GULLEREDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

GULLEREDS KYRKA
9/8/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Gullereds kyrka har en monumental framtoning på en åsrygg ovanför en samlad kyrkby med Nolsjön i norr och Galtåsen i söder. Kyrkplatsen är medeltida och har i nära anslutning en äldre skolbyggnad.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården begränsas naturligt av åsens branta sidor och omges delvis av kallmurar och trädrad. I den västra delen finns två smidda pargrindar från 1846 med inskriptioner och grindstolpar av sten. Mellan ingångarna och kyrkan löper grusgångar. Bland gravarna märks en grusgrav med gjutjärnsstaket.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Salkyrkan är uppförd 1844 efter ritningar av arkitekt Fredrik Blom vid Överintendentsämbetet. Kyrkans vitkalkade exteriör är ett tydligt exempel på empirestilens kyrkotyp. Detta yttrar sig i symmetriska mittportar, rundbågsfönster, rundat kor och torn med lanternin. Fönster och portar är till stor del ursprungliga. Interiören har behållit en ansenlig del av sin nyklassicistiskt ljusa och spatiösa karaktär med brädtunnvalv och dominerande altarskärm i form av tempelgavel. Ursprungligt är även altare, sluten altarring, läktare (med till stor del bevarade bänkar) och en sluten bänkinredning (något ombyggd 1966). Färgsättningen förefaller till stor del ha bibehållits sedan 1800-talet. Predikstolen är ett säreget arbete i senrenässans. Vidare finns en medeltida dopfunt och klocka. Nuvarande altarprydnad i form av ett krucifix tillkom 1955 och ersatte ett mantelkors som nu står i tornet. Vid en renovering 1966 tillkom läktarunderbyggnader. Orgeln har ett pneumatiskt verk från 1931 och en klassicerande fasad från 1873. En kororgel har jämte en del andra inventarier något minskat den ursprungliga stramheten. Vapenhuset har kvar sina symmetriska trappor, dock med sentida underbyggnader.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan har ett framträdande läge i landskapet med samlad bybebyggelse och f.d. folkskola.
- Kyrkans föga förändrade exteriör är en god representant för empiretidens sockenkyrka, med ursprungliga portar och fönster.
- Interiören bär, trots vissa ändringar, fortfarande huvudsakligen prägeln av byggnadstidens stilideal.
- Bevarad ursprunglig inredning.
- Predikstol i renässans.
- Medeltida dopfunt och klocka.
- Orgel med fasad från 1873 och pneumatiskt verk.
- Kyrkogård med kallmur, trädrad, smidesgrindar, grusgångar och gravar från 1800-talet.