Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ulricehamn kn, HÖSSNA 1:12 M.FL. HÖSSNA KYRKA

 Anläggning - Värdering

HÖSSNA KYRKA
9/8/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Hössna kyrka ligger på en platå i ett utpräglat moränlandskap norr om Galtåsen. Kyrkan ligger i anslutning till ett vägskäl med prästgård, välbevarat skolhus från 1845 och en herrgårdsbyggnad från samma tid.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården har tre tydliga årsringar. I nordväst finns den gamla kyrkogården med den gamla kyrkans medeltida sakristia bevarad och en murad grav. Sakristian har ursprunglig järnbeslagen port och på dess fasad sitter tre 1600-talsgravhällar, varav en porträttgravsten. Från den gamla kyrkan är omfattningen till en romansk portal sparad. I nordost är en sentida utvidgning. Kyrkogården i söder är samtida med kyrkan och omges av kallmur med grindstolpar, smidesgrindar och träsnurra. Kyrkan ligger på en terrass och omsluts av grusgångar. Flera gravar härrör från 1800-talet, bland dessa märks ett antal med grus och gjutjärnsstaket samt ett par gjutjärnskors. Invid kyrkan står några hällar med inskriptioner.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den vitputsade salkyrkan från 1839 är ett typiskt exempel på empirestilens kyrkotyp med fullbrett kor, absidformad sakristia, mittport samt torn med lanternin och flacka takfall. Norra mittporten är idag igenmurad, vilket förtar en del av den ursprungliga symmetrin. Bevarade entréportar är från byggnadstiden. Interiören har bibehållit en stor del av sin rymd och sitt ljus, kännetecknande för epokens kyrkor. Altarring, läktare och sluten bänkinredning (ombyggd 1922) är från byggnadstiden. Orgeln är byggd 1859 av Svante Johansson. 1899 tillkom en dominerande muralmålning på altarväggen, utförd av den flitige kyrkomålaren A G Ljungström från Sandhem. Predikstolen är ett barockarbete från gamla kyrkan, utfört av Jonas Ullberg. Från gamla kyrkan härrör även medeltida dopfunt och storklocka med runinskrift.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkans framträdande läge i landskapet med intilliggande prästgård, skola och herrgård.
- Kyrkans exteriör är en god representant för empirestilens kyrkor.
- Interiören bär huvudsakligen prägeln av byggnadstidens ideal.
- Bevarad inredning och inventarier från 1800-talet och gamla kyrkan.
- Målning av A G Ljungström.
- Kyrkogård med stenmur, smidesgrindar och grusgångar.
- Äldre del av kyrkogård med gravar.
- Den medeltida sakristian utgör ett omistligt historiskt dokument.