Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ulricehamn kn, KNÄTTE 10:1 KNÄTTE KYRKA

 Anläggning - Värdering

KNÄTTE KYRKA
9/8/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Knätte kyrka ligger på ett markant krönläge ovanför en samlad by i Ätrans uppodlade dalgång. Moränryggar karaktäriserar landskapsbilden.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av stödmur och trädrad samt har en öppning med grindstolpar och smidd pargrind. En grusgång löper tvärs över den osymmetriska kyrkogården. I norr står en inklädd klockstapel från 1685, i vilken hänger en medeltida lillklocka. Åt sydost finns en lägre liggande och klart urskiljbar utvidgning av kyrkogården.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den tornlösa gråstenskyrkan består av ett långhus med smalare rakt kor. Båda har karaktäristiskt spetsiga gavelrösten som talar för en datering till decennierna omkring 1300. I korets gavelröste finns en unggotisk fönsteröppning. Takstolarna är till stor del ursprungliga. Välanpassat vapenhus och sakristia är från Allan Berglunds restaurering 1929. Takfallen är spåntäckta, vilket starkt bidrar till den ålderdomliga karaktären. Den intima interiören präglas till stor del av 1920-talet. Detta yttrar sig främst i de plana brädtaken med akantusmåleri i barock och den sammanhållande grönbruna färgsättningen med marmoreringar. Korfönstret har en glasmålning av Yngve Lundström. Det helgjutna vapenhuset är helt oförändrat sedan 1929. Predikstolen med dess ovanliga figurer är ett 1600-talsarbete. Från 1700-talet härrör ett epitafium och en något ombyggd läktare med akantusmålad undersida. På korväggen sitter ett antal träskulpturer och reliefer från en altaruppsats av Jöns Lindberg. Altare, altarring, nummertavlor och orgelfasad är vad som kvarstår från det sena 1800-talets genomgripande förändringar. Från medeltid härrör dopfunt och två järnbeslagna dörrar.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan har ett framträdande läge ovanför en väl samlad by.
- Kyrkans exteriör representerar medeltidens sockenkyrkor.
- Medeltida murverk och takstolar är omistliga historiska dokument.
- Takens karaktäristiska spåntäckning.
- Interiörens sammanhållna prägel av 1920-talets restaurering med bevarad färgsättning.
- Medeltida dörrar, dopfunt och lillklocka.
- Predikstol, läktare och träskulptur i barock.
- Interiörens tillägg från omgestaltningarna 1885-1929.
- Vapenhusets välbevarade 20-talsinteriör.
- Kyrkogård med stödmur, grindstolpar av sten, smidesgrindar, trädrad, grusgång och klockstapel.