Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ulricehamn kn, LIARED 10:1 LIAREDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

LIAREDS KYRKA
9/8/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Liareds kyrka har ett utpräglat krönläge på en grusås. Nedanför kyrkan är en vägkorsning och en fors med by, affär, kvarnanläggning, äldre skolbyggnader och länsmansboställe. Landskapsbilden präglas av stora skogar och moränbildningar.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den sedan medeltid brukade kyrkogården utgörs helt av en platå som omgärdas av en stödmur i upp till två avsatser och en trädrad. Raka grusgångar omsluter kyrkan. Flera gravar härrör från 1800-talet, fyra av dem har grus och gjutjärnsstaket och en av dem är helt i gjutjärn. Från 1600-talet härrör en gravsten.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Salkyrkan är rest 1845. Dess föga förändrade exteriör är en god representant för empirestilens kyrkotyp med sin livfulla vita puts, sitt flacka lanterninförsedda torntak, rundade kor, mittport och rundbågsfönster. Interiören präglas av nyklassicismens krav på ljus och rymd med brett långhus och flackt tunnvalv. En monumental altarvägg med kolonnordning utgör blickfång. Predikstol, sluten altarring, läktare, nummertavlor och portar är från byggnadstiden liksom den något ombyggda slutna bänkinredningen. De karaktärsskapande dekorationsmålningarna bakom predikstol och altare är utförda av A G Ljungström från Sandhem i hans typiska något ålderdomliga stil. Från den gamla kyrkan härrör medeltida dopfunt, triumfkrucifix och lillklocka samt Jöns Lindbergs altaruppsats och dopängel i barock. Den ursprungliga altaruppsatsen i form av ett mantelkors är placerat på ena långsidan. Från 1957 är figurmålningar av Viking Lanje, väl avstämda mot den ljusa och svala färgsättning från samma tid. Orgeln har bevarat fasad och en del av stämmorna från 1855.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan har ett framträdande läge på en medeltida kyrkplats.
- I den samlade kyrkomiljön ingår kvarnanläggning, affär, skolbyggnader och länsmansboställe.
- Kyrkans föga förändrade exteriör är en god representant för empirestilens kyrkotyp.
- Interiörens huvudsakliga prägel av byggnadstidens ideal.
- Bevarad ursprunglig inredning.
- Medeltida dopfunt, triumfkrucifix och lillklocka.
- Altaruppsats och dopängel i barock.
- Dekorationsmålningar från 1800- och 1900-talet.
- Kyrkogård med stödmur, trädrad, grusgångar och gravstenar från 1600- och 1800-talet.