Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ulricehamn kn, STRÄNGSERED 9:1 STRÄNGSEREDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

STRÄNGSEREDS KYRKA
9/8/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Strängsereds kyrka ligger på en medeltida kyrkplats vid Strängseredssjön. Invid kyrkan finns en samlad egnahemsbebyggelse kring ett vägskäl. I miljön ingår en skolbyggnad från sent 1800-tal.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av trädrad och sentida låg lövhäck. Två grusgångar genomlöper kyrkogården. Bland gravarna märks två 1700-talsstenar och ett järnkors. I ena hörnet står en sentida bod.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING -
Timmerkyrkan är uppförd 1671 och försågs 1822-24 med ett satt torn i väster med huv och ett polygonalt kor i öster, vilket vittnar om seglivade byggnadstraditioner. Tornet inkorporerar en äldre klockstapel, vilket är typiskt för området. Karaktäristiskt är den nyklassicistiska vita locklistpanelen och de spåntäckta taken. Från en större renovering 1907 härrör portar och gjutjärnsfönster, varav de i koret har glasmålningar. Den ljusa interiören präglas av flera tider men får genom det välvda brädtaket en nyklassicistisk rumslighet. Taket bär enkel dekormålning från denna tid. Karaktäristiskt är de snirkligt utformade fodren kring fönster och dörrar. Framträdande är Jöns Lindbergs altaruppsats i barock från 1785, liksom en basunängel av hans hand. Predikstolen är den enda inredningsdetaljen från byggnadstiden. Orgelfasaden är ett utpräglat klassicistiskt arbete. Altarring och läktare från 1907 har ett likartat utförande i jugend. 1953 års restaurering har satt avtryck i form av stram bänkinredning och väggbeklädnad med masonit och väv. Från den gamla kyrkan härrör endast delar av en medeltida dopfunt.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkans läge i en samlad kyrkby med vägskäl och skola.
- Kyrkan exteriör är ett exempel på skogsbygdernas timrade sockenkyrkor och deras nyklassicistiska omdaningar under 1800-talet.
- Predikstol i renässans.
- Altaruppsats och basunängel i barock.
- Nyklassicistisk orgelfasad.
- Bevarade tillägg och ändringar fram till och med 1907 års renovering.
- Medeltida dopfuntsfragment.
- Kyrkogård med trädrad, grusgångar samt gravstenar från 1700- och 1800-talet.