Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lekeberg kn, HACKVADS KYRKA 1:1 HACKVADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

HACKVADS KYRKA
7/4/07
Motivering
KYRKOMILJÖN –
Medeltida socken. Hackvads kyrka är belägen på en markant höjd i Västernärkes drumlinlandskap med vidsträckt utsikt över den omgivande slättbygden med de blånande Kilsbergen i väster. Strax norr om kyrkogården finns en äldre skolbyggnad. Ett förråd i sydväst har varit kyrkstall. I övrigt är kyrkan ensamliggande. Hackvads kyrka ingår i ett större område av riksintresse för kulturmiljövården.

KYRKOANLÄGGNINGEN –
Kyrkogården omges av en kallmurad stödmur med ingångar i väster och norr. Kyrkogården, som utvidgades åt norr 2005, är gräsbevuxen med grusgångar och har ett antal äldre gravanläggningar med bevarade stenramar. I kyrkogårdens sydöstra hörn finns ett bisättningsrum uppfört 1962.

Kyrkans torn kvarstår från den ursprungliga kyrkan som troligtvis byggdes på 1100-talet. 1779-82 ombyggdes kyrkan och ett nytt långhus uppfördes. Efter en brand 1902 blev bara murarna kvar som användes då kyrkan återuppfördes 1909-10, ritad av ark. M Dahlander. Både exteriör och framförallt interiör är representativa exempel på jugendtidens kyrkoarkitektur.

Exteriört är kyrkans kalkstensmurar blottade till två tredjedels höjd av de stickbågiga fönsteröppningarna. Kyrkan täcks av ett högt säteritak med mörkt glaserat tegel. Västentrén omges av en i jugendstil huggen portalomfattning av kalksten. Tornavslutningen består av en kopparklädd och något utkragad påbyggnad, krönt av en kopparspira.

Kyrkorummet har ovanligt enhetligt jugendinteriör, där all inredning och lösa föremål från 1909-10 är samkomponerade och målade/stålaserade med en enhetlig färgsättning i ockragult, där vissa partier är kammade. Väggar och pelare är klädda med bröstpanel, där ovan är väggarna vitputsade. En stickbågig form återkommer i kyrkorummets olika delar liksom ett dekorativt mönster i form av en ros. Armaturen, såväl mässingskronorna över mittgången som mässingsbanden för stearinljus runt pelarna, är intakta. Bänkinredningen är öppen. Den trettonstämmiga orgeln av Kaspar Thorsell, Göteborg tillkom 1909-10 och fasaden ritades av ark. Dahlander. Orgeln är idag Thorsells enda i ursprungligt skick bevarade.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING –
Kyrkans i jugendstil utformade exteriör är intakt sedan återuppbyggnaden 1909-10. Det medeltida tornet har en för Närke vanlig tidigmedeltida form med avtrappat murliv.

På kyrkogården är ett antal intressanta gravvårdar och gravanläggningar bevarade. I kyrkogårdens sydvästra hörn finns ett med kyrkans exteriör väl samkomponerat bisättningsrum från 1962.

Kyrkan med hela sin inredning och även lösa inventarier är utformade i jugendstil. I stort sett alla delar av kyrkorummets inredning är gestaltade av ark. M. Dahlander och är därför värdefulla komponenter i kyrkans helhetsgestaltning. Denna interiör är den bäst bevarade utav ark. M. Dahlanders gestaltade kyrkorum. I kyrkan finns den idag enda i ursprungligt skick bevarade orgeln av Kaspar Thorsell, Göteborg.

Hackvads kyrka är en av få kyrkor i Örebro län, som helt omgestaltats under 1900-talets första årtionde.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkans exteriör och interiör med mycket enhetliga gestaltning i jugendstil.

- Kyrkan är en av få i Örebro län, som helt omgestaltats under 1900-talets första årtionde.

- Kyrkans interiör har såväl i sin helhet som i detaljerna synnerligen ömtåliga kulturhistoriska karaktärsdrag i jugendstil. I stort sett alla delar av kyrkorummets inredning är omistliga komponenter i kyrkans helhetsgestaltning. Kyrkan hör till ett nationellt omistligt kulturarv.

- Det romanska tornet och långhuset från 1700-talet visar på kyrkans långa kontinuitet.

- Tornets medeltida murverk är ett värdefullt historiskt dokument.

- Kyrkogårdens äldre gravanläggningar med bevarade stenramar.