Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lekeberg kn, SKÄRMARTORP 1:2 HIDINGE KYRKA

 Anläggning - Värdering

HIDINGE NYA KYRKA, HIDINGE KYRKA
6/20/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Hidinge nya kyrka är belägen i övergången mellan slätt- och skogsbygd, invid Lekeberga- Sälvens naturreservat. Här gick förr landsvägen mellan Örebro och Karlskoga.

KYRKOANLÄGGNINGEN - kyrkogården avgränsas med en kallmurad kalkstensmur i väster, i sydväst finns det ingen tydlig avgränsning, i sydöst en granhäck, i öster och norr olika träd och buskar som ej ser ut att vara planterade. Kyrkogårdens huvudentré ligger i väster med grindstolpar av granit, krönta av lyktor.
Kyrkogården har ett enkelt gångsystem med asfaltbeläggning. Från entrén i väster delar sig gången på var sida om kyrkan och fortsätter ner i öster. På kyrkogårdens östra del går två ovanligt smala grusgångar i syd-nordlig riktning. Kyrkogården har karaktär av skogstomt och sluttar mot öster.

KYRKAN- Hidinge nya kyrka har rektangulärt långhus med korsarmar i norr och söder, femsidigt korparti i öster som flankeras av sakristia i norr samt förråd i söder, torn i väster.
Kyrkan uppfördes 1865-69 efter ritningar av arkitekt Carl Lundmark, när det gäller tornet med viss medverkan av arkitekt Fridolf Wijnbladh. Kyrkan uppfördes i nygotik med rektangulärt långhus, korsarmar i norr och söder, femsidigt korparti i öster som flankerades av sakristia och sammanträdes rum samt ett fyrsidigt västtorn som upptill har åttkantig form. Utvändigt var fasadernas strävpelare krönta av fialer med spiror av gjutjärn. Kyrkans inredning utfördes även den i nygotisk stil.
I samband med att kyrkan invigdes övergavs den medeltida kyrkan - Hidinge gamla kyrka - som ligger ett par kilometer där ifrån.

1872 tillkom kyrkans första orgel med fasad i nygotik. Orgeln byggdes av E.A. Setterqvist, Örebro.

1915 fick koret en ny altaruppsats i nygotisk stil med jugendprägel och en Kristusbild. Tillverkad av bildhuggare Charles Falk, Lanna stenhuggeri.

Under 1920-talet genomfördes en invändig renovering då man bland annat tog bort sidoläktarna och deras tillhörande utvändiga trapphus. Den synliga takstolen målades i lika färg med väggarna.

1958 renoverades kyrkan invändigt efter förslag av arkitekt Einar Lundberg, Stockholm. Läktaren förstorades och orgeln om- och tillbyggdes. Nytt kalkstensgolv lades i vapenhuset. Kyrkorummet målades om och inredningen målades och konserverades. Ljuskronorna elektrifierades.

1979-80 uppfördes en läktarunderbyggnad.

2005. Längst bak i kyrkorummet har två bänkar tagits bort på var sida för att skapa ett kyrktorg. Kyrktorget är för tillfället provisoriskt avgränsat och möblerat. Församlingen har tillstånd för ny avgränsande barriär samt nya möbler, anpassade till kyrkorummet.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDOMNING - Hidinge nya kyrkas nygotiska exteriör är typisk för sin tid och har kvar mycket av sin ursprungliga karaktär trots sina slammade fasader och borttagna fialer med spiror av gjutjärn.
Det stora ljusa kyrkorummet har trots nya inslag samt ny färgsättning kvar mycket av sin ursprungliga nygotiska karaktär med ursprunglig inredning i nygotisk stil.
Hidinge nya kyrka är uppförd i kalksten, bygdens material.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ I FÖRVALTNING OCH ANVÄNDNING AV KYRKAN OCH KYRKOMILJÖN:
-kyrkans princip ursprungliga inredning i nygotik så som predikstol, altarring, altaruppsats, bänkinredning, nummertavlor, läktarbarriär samt orgelfasad och även den synliga takstolen, dörrar m.m.
- altaringen från kyrkans tillkomst är helt intakt och har sina dörrar i behåll och bör bevaras i sin helhet.