Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ulricehamn kn, VING 10:97 M.FL. SÖDRA VINGS KYRKA

 Anläggning - Värdering

SÖDRA VINGS KYRKA
9/2/04
Motivering
KYRKOMILJÖN - Södra Vings kyrka står mitt i centrala Hökerum omgiven av skola, församlingshem, före detta prästgård samt kyrkans nyuppförda ekonomibyggnad. Kyrkan står på en ås på södra sidan av Viskans dalgång, men inte på någon särskiljande höjd från närmsta omgivningen, utan tvärtom något under landsvägen längs kyrkogårdens södra sida. Traktens gods har sedan medeltiden hyst flera förnäma släkter som präglat kyrkan.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Södra Vings kyrkogård är en av pastoratets sju medeltida kyrkplatser med kyrka som fortfarande är i bruk och har således en lång historisk kontinuitet. Kyrkogården har något av en 1800-talskaraktär med öppna ytor hägnade av kallmurar, trädrader och smidesgrindar. Kyrkogården är sannolikt från 1100-talet vilket påvisas av flera gravhällar från tiden. Här finns en av Harald stenmästarens tidigkristna gravhällar bevarad (i vapenhuset), ett lock till en så kallad gravkista. Omkring 80 gravkistor är kända i Västergötland. Utvidgningar skedde 1924 och 1963-64 på lägre marknivå i väster och mellan nivåerna byggdes 1978 i suterräng en träklädd ekonomibyggnad med bårhus. Trädraden mellan de båda nyare områdena är bevarad. Den äldre delen har tätt stående gravvårdar, många med monumental framtoning genom obelisker eller stora stenramar. Här finns också adliga gravhällar från 1600-talet Nyaste delen kännetecknas av låga lövhäckar och en före detta ceremoniplats.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Södra Vings kyrka är en av pastoratets fyra medeltida kyrkor, den största och överlägset mest påkostade. Den är en av biskop Bengt i Skaras fyra uppförda sockenkyrkor. Det romanska långhuset är sannolikt från 1100-talets mitt med bevarad sandstensportal, tillskriven Ottravadsmästaren, och sengotiska murpelare och valv från 1460-talet, samt i väster en förlängning från 1740-talet med trätorn som takryttare. Ett vapenhus byggdes i väster på 1830-talet då också nuvarande fönsterstorlek tillkom. Koret med blottade sandstenshörnkedjor är sannolikt samtida med långhuset men fick gotiska ribbkryssvalv under 1200-talets slut. Det medeltida altaret av sandstenskvadrar är kvar, om än flyttat och ommurat. Sakristian byggdes som gravkor på 1600-talet och påbyggdes med ett arkiv 1897. 1900-talets bidrag i exteriören är ett rekonstruerat unggotisk tregruppsfönster i koret och ett sällsynt vingtegel på taket. Alla dessa skeden präglar exteriören och ger kyrkan en komplex form, där sandstensportalen och tornets udda placering kännetecknar kyrkan. Interiören präglas helt av kryssvalven med sina i Sverige samtida sällsynta långhusmålningar i tyske Meister ES stil. Korets konsolhuvuden med unggotisk karaktär tros vara utförda av den byggnadshytta som smyckat övriga storkyrkor i stiftet. Kyrkan har alltså avsevärda konst-, byggnadsteknik-, arkitektur- och personhistoriska värden. En stor raritet är också sidoläktaren i rokoko från 1748, en herrskapsläktare utrustad med uppdragbara fönster. Den liksom gravkorsflöjeln, släktvapnen, de förmodade donationerna till såväl kor som kyrkklocka och kryssvalven visar på det ömsesidiga beroendet mellan stormän och kyrka för att manifestera sig, vilket har ett samhälls- och socialhistoriskt värde. Predikstolen med dörr i 1600-talsbarock är också en sällsynthet och liksom läktaren en mycket god representant för sitt stilideal med konsthistoriskt värde. 1900-talsbänkarnas modernitet förstärks av röd galonklädsel. Vapenhuset präglas av 1980-talets renovering som kontrasterar kraftigt mot kyrkorummets stämning. Sakristian karakteriseras av 1940-talets renovering.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkoplatsens långa historiska kontinuitet och inslagen från olika skeden
som berättar dess historia.
- Kyrkogårdens kallmurar, äldre grindar, trädrader och grusgångar.
- Bevarade medeltida murverk utgör ett omistligt historiskt dokument.
- Kyrkans tydligt avläsbara historia genom olika byggnadskroppar ger ett pedagogiskt värde.
- Takteglet.
- Interiörens bevarade medeltida målningar utgör ett omistligt historiskt dokument.
- Herrskapsläktaren och predikstolen.
- Övrig äldre inredning och inventarier, inklusive Harald stenmästares
lockhäll till en gravkista.