Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ulricehamn kn, TIMMELE 17:1 M.FL. TIMMELE KYRKA

 Anläggning - Värdering

TIMMELE KYRKA
6/7/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Timmele kyrka ligger i Ätrans dalgång. Kyrkplatsen har ett framträdande läge i en samlad kyrkby söder om stationssamhället Timmele. Till kyrkomiljön hör prästgård och en välbevarad gästgivargård från 1800-talet som understryker platsens betydelse.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges delvis av kallmur och trädrad. Ingångarna har smidesgrindar, varav den ena med årtalet 1888 och granitstolpar. Kyrkogården karaktäriseras av rätvinkliga grusgångar. På den äldsta delen finns ett par gravar med inhägnader av gjutjärn. Från 1600-talet finns sju svampformade stenar och en gravhäll. Vid östra muren står en milsten. Invid kyrkan finns klockstapel från 1915 i traditionell utformning och två ekonomibyggnader. I stapeln förvaras en bit av en gotisk fönsteromfattning, en romansk locksten och en likvagn från 1800-talet.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den tornlösa kyrkan uppvisar en utvecklingskedja från 1100-talets romanska sandstenskyrka till 1798 års salkyrka med fullbrett rakslutet kor. Korgaveln har en för tiden ovanlig spetsbågig trefönstergrupp. I norr är en medeltida sakristia och i väster ett välanpassat vapenhus från 1990 i två våningar, vilket understryker byggnadens axialitet. Långhus och kor har fönster från 1798 års ombyggnad. På södra långsidan sitter en stavkorshäll. Den långsmala, ljusa och harmoniska interiören präglas av 1900-talets renoveringar med öppen bänkinredning från 1929, altaruppsats av Bo Beskow och delbar altarring från 1954. Från barock finns en kraftigt ombyggd predikstol och ett dekorerat läktarbröst. Det välvda brädtaket härrör från 1798. Sydportalen har en bevarad romansk sandstensomfattning med mansansikten och tympanon. Sakristian har en medeltida järndörr. Långhusets västra del, den s.k. "bakkyrkan", har putsat tunnvalv och takstol från 1500-talet.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan har ett framträdande läge i en bymiljö med gästgiveri.
- Kyrkan representerar de små romanska sockenkyrkor som kontinuerligt byggts till för att rymma en växande församling och olika behov.
- Medeltida murverk, byggnadsdetaljer och gravhällar är omistliga historiska dokument.
- Interiören präglas av olika tiders tillägg och förändringar, vilka samverkar till en helhet.
- Innertak från 1798.
- Dekorerat läktarbröst och predikstol i barock.
- Altaruppsats av Bo Beskow.
- Kyrkogårdens stenmur, trädrad, smidesgrindar, grusgångssystem, klockstapel samt äldre gravar.