Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lekeberg kn, NORRHULT 1:66 MULLHYTTANS KYRKA

 Anläggning - Värdering

MULLHYTTANS KYRKA
9/8/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Mullhyttans kyrka ligger mitt i Mullhyttans samhälle, intill landsvägen.

KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omgärdas i norr av en huggen/kluven kallmurad stenmur som är indragen vid kyrkans huvudentré i norr. I väster finns ett staket av trä målat i mörkbrun kulör, i söder en granhäck och i öster ett plank.
I norr, innanför muren finns en trädrad av lindar, i väster och söder rader med björkar. Även i öster finns en rad av björkar som delar av den äldre delen av kyrkogården mot utvidgningen i öster, där finns även en planterad häck.
Det finns fyra entréer till kyrkogården, två i norr, en i nordöst och en i nordväst. Kyrkogården har ett enkelt gångsystem med asfaltbeläggning, övriga ytor är bevuxna med gräs.
Öster om kyrkan finns en sluten klockstapel klädd med locklistpanel och målad med falu rödfärg. Tälttaket är klätt med spån och kröns av ett kors.
På sydöstra delen av kyrkogården finns en ekonomibyggnad.

KYRKAN - Mullhyttans kyrka tillhör de yngre kyrkobyggnaderna i Örebro län. Med hjälp av en kapellförening och frivilliga krafter uppfördes 1926-27 ett kapell i mullhyttan efter ritningar av ark. K. Martin Westerberg, Stockholm, där man utgick från ett halvfärdigt bostadshus. Den vita reveterade träbyggnaden med vinkelbyggt entréparti har en takryttare på sadeltaket, som ger byggnaden dess kyrkliga karaktär. Inuti finns förutom kyrksal även en församlingssal, som kan öppnas mot kyrksalen, samt kök och liknande utrymmen. Det breda kyrkorummet med tredelat tak har ett invändigt smalare och lägre kor, flankerat av sakristia och förråd. I koret finns tre glasmålningar, den mellersta från 1927. Ovanför korväggen finns en målning av dekorationsmålaren Bror Drake av Hagelsrum, Göteborg.

Kyrkan genomgick en invändig renovering 1958 av samme arkitekt, K. Martin Westerberg, varvid kyrkorummet fick sitt nuvarande utseende och sin nuvarande färgsättning. Denna renovering är typisk för sin tid men även karaktäristisk för denne arkitekt, som under några decenniers tid ledde många kyrkorenoveringar i länet. Därefter har endast smärre åtgärder utförts, t.ex. Komplettering av belysning 1986. Vidare har bl.a. Ett nytt altare tillkommit.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkans kapell liknande, enkla exteriör är föga förändrad sedan tillkomst tiden.
Det breda kyrkorummet med sin sparsamma interiör är välbevarad sedan tillkomsttiden 1927 med en tidstypisk färgsättning från renoveringen 1958.
Kyrkan är ett resultat av småkyrkorörelsens byggnadsverksamhet i samhällen avlägset belägna från församlingskyrkan.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ I FÖRVALTNING OCH ANVÄNDNING AV KYRKAN OCH KYRKOMILJÖN:
- Kyrkans ursprungliga, enkla, sammanhållna inredning och färgsättning är känslig för förändringar och tillägg.
- Dekorationsmålningen av den i länet verksamme konstnären Bror Drake af Hagelrum.