Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Eskilstuna kn, VALLBY 8:1 VALLBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

VALLBY KYRKA
5/28/07
Motivering
KYRKOMILJÖ – Vallby kyrka ligger på en avläggare till Badelundaåsen. Genom sitt läge dominerar kyrkan landskapet. I anslutning till kyrkan finns flera äldre, rödmålade träbyggnader, vilka är gamla institutionsbyggnader som har inrymt funktioner med nära anknytning till kyrkan.

Vallby socken ligger i Rekarnebygden som räknas till ett av de tidigast kristnade områdena i Mellansverige. Kyrkan ligger i ett område som är utpekat som en riksintressant kulturmiljö.

KYRKOANLÄGGNING – Vallby kyrka omges av en kyrkogård som inramas av en låg häck i söder, väster och norr. Innanför kyrkogårdens avgränsningar växer en trädkrans. Till kyrkogården leder tre ingångar. Vid den södra ingången leder en murad, putsad stiglucka med spåntäckt sadeltak in till kyrkogården. Stigluckan kan möjligen vara uppförd på medeltiden.

Kyrkogårdens gravkvarter är gräsbevuxna och avgränsas av grusgångar. På grund av höjdskillnaderna är gravplatserna i sluttningarna åt öster och väster anlagda i terrasseringar. På de äldre delarna av kyrkogården avgränsas gravplatserna av stenramar i natursten eller betong.

KYRKAN – Vallby kyrka består av ett enskeppigt långhus, ett rakt avslutat, fullbrett kor i öster, en sakristia i norr, ett vapenhus i söder och ett torn i väster. Vallby kyrka bevarar till sin helhet medeltida murverk. Långhuset, koret och tornet är uppförda av natursten, liksom troligen sakristian, medan vapenhuset är uppfört av tegel. Även kyrkans takstolar är till stora delar medeltida.

Fasaderna är putsade och vitkalkade. Kyrkans sadeltak och tornhuven täcks av träspån.

Den medeltida stenkyrkan uppfördes troligen under 1100-talet. Kyrkan bestod då av ett långhus med torn i väster och ett smalare kor i öster. Kyrkan förlängdes åt öster omkring 1300. Under medeltiden tillbyggdes en sakristia invid korets norra sida samt ett vapenhus invid sydportalen i långhusets västra del.

Kyrkan har under 1900-talet genomgått flera större restaureringar invändigt: 1907-1908, 1952-1953 samt 1962-63. Vid restaureringen 1907-08 fick kyrkan en ny bänkinredning. Altarringen från 1700-talet ersattes med en nytillverkad altarring och orgeln byggdes om.

Vid restaureringen 1952 återinsattes altarringen från 1700-talet. Triumfkrucifixet och predikstolen restaurerades. Kyrkans fönster fick nya dubbelkopplade fönster. Restaureringen 1962-63 innebar att värmeanläggningen förändrades, orgeln ombyggdes och att väggar och valv putslagades.

KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING
Kyrkans exteriör får sin karaktär av att den är ett välbevarat exempel på en medeltida kyrkobyggnad. Kyrkan visar på ett pedagogiskt sätt hur många södermanländska kyrkor utvecklades under medeltiden. I exteriören är det i princip enbart tornets spira och ljudöppningar, västingången samt fönsteröppningarna som har förändrats sedan medeltidens slut, undantaget fasadernas ytskikt. Tornspirans form och takens spåntäckning utgör en mycket viktig del av kyrkans karaktär. Kyrkogårdens terrasseringar är mycket karakteristiska för anläggningen.

Kyrkans interiör får sin karaktär av det medeltida, långsmala kyrkorummet med sina senmedeltida, låga ribb- och stjärnvalv. Kyrkorummets eftermedeltida tillägg upplevs som väl fungerande komplement till interiörens i grunden medeltida karaktär.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljö:
- Kyrkans till sin helhet medeltida murverk samt till stora delar medeltida takstolar är i sig omistliga historiska dokument, liksom bevarad medeltida puts på vindens östra gavel som visar tunnvalvets utformning.
- Vallby kyrka är ett mycket välbevarat exempel på en medeltida kyrka och är mycket känslig för förändringar.
- Yttertakens spåntäckning.
- Stigluckan.
- De medeltida inventarierna samt föremålen från 1600-, 1700-, 1800- och 1900-talen representerar sin tids hantverkskunnande och liturgiska behov.