Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ulricehamn kn, VIST 10:34 M.FL. VISTS KYRKA

 Anläggning - Värdering

VISTS KYRKA
6/7/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Vists kyrka ligger på en platå i Ätrans uppodlade dalgång. I väster reser sig Vistbergen och i öster ligger några gårdar. Invid den sedan medeltid brukade kyrkplatsen finns gården Stommen.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården är kraftigt utvidgad 1962 och har bl.a. försetts med gravkapell från 1975 sammanbyggt med församlingshem. Den äldsta delen av kyrkogården har bibehållit sin ursprungliga karaktär med kallmur, smidesgrindar, trädrad och grusgång. Ett avträde har tillkommit i sen tid. Bland gravarna märks ett helt kvarter med grusade ytor och stenramar, åtta svampformiga stenar, en runsten, ett par järnkors och en liljesten.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den vitputsade kyrkan är uppförd 1892 i nyromansk stil efter ritningar av arkitekt Gustaf Pettersson. Karaktäristiskt är de ursprungliga smala rundbågsfönstren, de kopplade ljudgluggarna, fasadartikulering med kvaderritsning och torntak. I kyrkans norra väggsträckningar ingår murverk från den föregående medeltidskyrkan. Interiören är helt ett verk från arkitekt Knut Nordenskjölds renovering 1940, och föga förändrad sedan dess. Den enhetliga inredningen präglas av kvardröjande 20-talsklassicism med bl.a. tunnvalv av masonit och fönster med blyinfattat antikglas. Den sammanhållande färgsättningen är till stor del bevarad. Från gamla kyrkan härrör en medeltida dopfunt och två barockskulpturer.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkans framträdande läge i landskapet på medeltida kyrkplats.
- Kyrkans föga förändrade exteriör är ett gott exempel på det sena 1800-talets nyromanik.
- Medeltida murverk är ett omistligt historiskt dokument.
- Interiörens sammanhållna prägel av 1940 års renovering.
- Inredning och inventarier från 1940.
- Medeltida dopfunt.
- Kyrkogårdens stenmurar, trädrader, smidesgrindar, grusgång, runsten, grusgravar, gravstenar från medeltid, 1600- och 1700-talet samt gravkapell med sammanbyggt församlingshem.