Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vara kn, EDSVÄRA 27:1 EDSVÄRA KYRKA

 Anläggning - Värdering

EDSVÄRA KYRKA
1/19/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Edsvära kyrka är tillsammans med kyrkbyn väl synlig på en ändmorän i odlingslandskapet och utgör ett karaktäristiskt landmärke. Kyrkbyn är sammanhållen och har välbevarade manbyggnader från 1800-tal.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den sedan medeltid nyttjade kyrkogården sluttar mot söder och väster. Den omges av en kallmur med grindstolpar av kalksten samt järngrindar. Gamla trädrader omger kyrkogården.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den nyklassicistiska salkyrkan från 1859 är ritad av Överintendentsämbetets J A Hawerman och har en välbevarad exteriör. I öster är ett fullbrett rakt kor med smalare sakristia. Tornet i väster har ett särpräglat tak, vilket framförallt kännetecknas av den öppna lanterninens utkragande balkong. Även den strama interiören är välbevarad i sin stilrenhet. Fokus ligger på predikstol och altaruppsats, båda ursprungliga. Även altare, altarring, läktare, orgelfasad och nummertavlor är från byggnadstiden. Altaret ingår i en komposition med murade pilastrar och ett rundfönster. En sluten bänkinredning tillkom vid Adolf Niklassons restaurering 1953, liksom läktarunderbyggnad och ljudtak samt den ljusa färgsättningen. I tornet hänger två medeltida klockor och i vapenhuset sitter en gravhäll från 1700-talet.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrka och kyrkby har ett framträdande läge i landskapet.
- Kyrkans föga förändrade exteriör är ett gott exempel på de enkla nyklassicistiska sockenkyrkorna.
- Skiffertaket är ett regionalt särdrag.
- Torntakets karaktäristiska balkongförsedda lanternin.
- Interiörens huvudsakliga prägel av byggnadstidens ideal.
- Bevarad ursprunglig inredning.
- Medeltida klockor.
- Kyrkogård med kallmur, grindstolpar, smidesgrindar och trädrader.