Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vara kn, FYRUNGA 4:27 FYRUNGA KYRKA

 Anläggning - Värdering

FYRUNGA KYRKA
1/26/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Fyrunga kyrka ligger på en medeltida kyrkplats i en by kring ett vägkors på Varaslätten. Lövträd knyter samman bebyggelsen. I söder finns välbevarade skolbyggnader från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den lilla kyrkogården ligger på en kulle och kringgärdas av kallmur, syrenhäck och äldre trädrad som inbäddar den i grönska. Kyrkan ligger på en platå i den västra delen av kyrkogården, medan gravarna är belägna i den östra. Axialiteten är påtaglig med en rak grusgång som mittaxel. Invid kallmuren finns tre gravkors och mot kyrkans ena gavel en porträttgravhäll.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den nygotiska centralkyrkan uppfördes 1874 efter ritningar av Ludvig Hedin. Byggnaden är ett i området särpräglat exempel på den oscarianska tidens kyrkobyggande, vilket domineras av salkyrkor. Exteriören är tämligen oförändrad och kröns av ett litet centraltorn. Koret är vänt mot väster. Interiören förvandlades genom renoveringen 1952 till en salkyrka då den norra och södra korsarmen skärmades av under läktarna och en port togs upp i öster. I övrigt återstår dock mycket av den ursprungliga inredningen i form av bänkar, predikstol, altarprydnad, altarring och läktare. Karaktäristisk är rummets resning ovan läktarna med pärlspontklädda valv. Den pneumatiska orgeln byggdes 1912 av Eskil Lundén i Göteborg. Den medeltida dopfunten och dess dekor är unik. På väggarna sitter figurmålade fyllningar från gamla kyrkans läktarbröst. Den ljusa färgsättningen tillkom 1988. I tornet hänger en tidigmedeltida lillklocka.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkans framträdande läge i en väl sammanhållen bymiljö med äldre intilliggande skolbyggnader.
- Kyrkans föga förändrade exteriör är ett ovanligt exempel på det sena 1800-talets centralkyrkor, med såväl ursprungliga fönster som portar.
- Skiffertak är ett regionalt särdrag.
- Interiören bär, trots ändringar, fortfarande huvudsakligen prägeln av byggnadstidens ideal.
- Bevarad ursprunglig inredning.
- Rester av äldre dekorerat läktarbröst.
- Medeltida dopfunt och klocka.
- Den pneumatiska orgeln av Lundén.
- Kyrkogårdens grusgång, stenmur, trädrad, smidesgrind och gravvårdar från 1600- och 1700-talet.