Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vara kn, LARV 7:1 LARVS KYRKA

 Anläggning - Värdering

LARVS KYRKA
1/26/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Larvs kyrka ligger i en väl samlad kyrkby kring Larvaån och ett vägskäl. Kyrkan ligger på en medeltida kyrkplats på en grusås, vilket gör den vida synlig i slättlandskapet. Intilliggande järnåldersgravfält med gravhög, den s.k. Larva bäsing, förankrar platsen i förhistorisk tid. Centralortskaraktären levde vidare in i historisk tid. I miljön ingår även prästgård med förvaltarbostad och f.d. lanthandel.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av kallmur och trädrad, vilket liksom smidesgrindarna och grindstolparna är samtida med kyrkan. Raka grusgångar löper mellan ingångarna och kyrkan. Bland gravarna märks tre tumbor och två porträttgravhällar som står vid kyrkogårdsmuren. En av hällarna har legat över släkten Kafles renässanstumba, varav fragment återstår på norra kyrkogårdsmuren. Där ligger även en bit av en gotisk fönsteromfattning och en dopfuntsfot. Vid kyrkans mittport står ett solur från 1700-talet.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan är uppförd 1865 efter ritningar av Ludvig Hedin. Den föga förändrade exteriören speglar sammansmältningen av nyklassicism och nygotik i sockenkyrkorna vid 1800-talets mitt. Den proportionerliga fasaden karaktäriseras av kvaderritsade hörnomfattningar och gesimser av rött och gult tegel som kontrasterar mot den vita putsen. Mittporten omges av sandstenskvadrar och kröns av en tempelgavel medan torntaket bär en nygotisk lanternin. Långhuset är tidstypiskt brett med flackt sadeltak och avslutas i öster med en polygonal absid. De rundbågiga fönstren är liksom portarna ursprungliga. Interiören är luftig och ljus med en kontrastsvag färgsättning från 1961 års renovering, från vilken även altare och läktarunderbyggnad härrör. Av ursprunglig inredning kvarstår den högt placerade predikstolen med trappa från sakristia, altarring, läktare, nummer-tavlor och en ombyggd bänkinredning. Det karaktäristiska tredingstaket är klätt med masonit från 1938. Orgelverket härrör från 1967 och infattar stämmor från det ursprungliga Söderlingverket, vars fasad sparats. Koret har fönster med glasmålning, medeltida dopfunt och två oljemålningar i italiensk barock. I vapenhuset står en romansk locksten.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan, gravfältet, prästgården med förvaltarbostad och lanthandel utgör en väl samlad bymiljö med förhistorisk förankring och framträdande läge.
- Kyrkans nyklassicistiska exteriör är välbevarad, med såväl ursprungliga fönster som portar och skiffertak.
- Interiören bär, trots ändringar, fortfarande huvudsakligen prägeln av byggnadstidens ideal.
- Bevarad ursprunglig inredning.
- Medeltida dopfunt och locksten.
- Kyrkogårdens stenmur, trädrad, grusgångar, smidesgrindar och gravkonst från 1600- och 1700-talet.