Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vara kn, LONG 8:1 LONGS KYRKA

 Anläggning - Värdering

LONGS KYRKA
1/26/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Longs kyrka ligger i en by med karaktäristiskt läge på en ås i den omgivande Varaslättens fullåkersbygd. Byn var centrum i det medeltida förvaltningsområdet Longs bo och hade kungsgård. Byns bebyggelse är väl samlad.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av en stödmur som kantas av trädrad och gravkors från 1600- och 1700-tal.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den vita nygotiska salkyrkan byggdes 1897 efter ritningar av F A Wahlström, Skövde. Den har smalare polygonalt kor i öster, torn i väster och sakristia i söder. Portalerna kröns av vimperger med sirliga järnkors. Spetsbågsfönstren har järnlufter med frostade glas. Den helgjutna interiören är i det närmaste intakt, även vad gäller inredningen. En läktarunderbyggnad från 1947 är det enda påtagliga nytillskottet. Den rikt utformade takstolen är tidstypiskt öppen. Det ribbvälvda koret är interiörens höjdpunkt med målad stjärnhimmel och drapering samt glasmålningar, allt från byggnadstiden. En stor del av interiörens ursprungliga färgsättning återställdes vid restaureringen 1996 och framhäver arkitekturen. Kyrkan är ett gott exempel på det sena 1800-talets storskaliga och optimistiska kyrkobyggande i landets välbärgade jordbruksbygder.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrka och kyrkogård ligger i en väl samlad by med medeltida sätesgård.
- Kyrkans föga förändrade exteriör är en god representant för det sena 1800-talets nygotiska sockenkyrkor, med ursprungliga järnfönster och portar.
- Interiören med hela sin nygotiska inredning bevarad utgör ett tydligt tidsdokument.
- Ursprunglig inredning, färgsättning, mural- och glasmålerier, portar och dörrar.
- Ljudtak och bemålade takbräder samt medeltida dopfunt från gamla kyrkan.
- Två tidigmedeltida stavkorshällar.
- Kyrkogård med stenmur, smidesgrind, trädrad och gravkors från 1600- samt 1700-tal.