Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vara kn, NAUM 13:1 NAUMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

NAUMS KYRKA
1/26/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Naums kyrka är uppförd på en medeltida kyrkplats i Varaslättens fullåkersbygd. Vid kyrkan finns en vägkorsning med några gårdar som markerar det gamla byläget. Fram till 1800-talet var Naum centralort i Barne härad med ting och gästgiveri.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges delvis av äldre trädrader och har flera gravar med stenram och några med järnstaket, samt ett antal gravhällar från 1600-tal, varav en porträttgravhäll. Kyrkogården har grusade gångar.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan från 1892 är ett konsekvent exempel på det sena 1800-talets träkyrkor, ritad av Överintendentsämbetets Fritz Eckert. Den uppvisar alla karaktäristika i form av exempelvis stort taksprång, vinkelbrutna öppningar, fältindelad panel och synliga takstolsdetaljer. Ett nygotiskt drag ges av de spetsgavlar som pryder såväl det femsidiga koret som tornet, vilket även stöttas av strävpelare. Trots Ärland Noreens renovering år 1950 och den ljusa färgsättningen har interiören bibehållit en stor del av sin ursprungliga karaktär med öppen takstol, paneler av pärlspont och korfönster med glasmålningar. Altare, altarring, korsbarriärer, predikstol, dopfunt och läktare är ursprungligt, liksom en altaruppsats som nu placerats i långhuset. Ny bänkinredning, läktarunderbyggnad och altartriptyk av Gerda Höglund är vad som främst märks av 1950 års renovering, men dessa tillägg harmoniserar väl med interiören i övrigt. 1993 anordnades bl.a. kök i underbyggnaden. I vapenhuset förvaras en ovanlig porträttgravhäll från 1600-talet och i klockkammaren ett fragment av en medeltida dopfunt samt några gravkors från 1600-talet.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkans läge i en utskiftad by med äldre tingshus och gästgiveri.
- Kyrkans föga förändrade exteriör är ett gott exempel på det sena 1800-talets träkyrkobyggande, med ursprungliga fönster och portar.
- Skiffertak är ett regionalt särdrag.
- Interiörens bevarade karaktär och inredning från uppförandet.
- Altaruppsats av Gerda Höglund.
- Gravhällar från 1600- och 1700-talet.
- Kyrkogårdens trädrad, grusgångar och gravar med stenram respektive järnstaket.