Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vara kn, VÅNGA 27:1 NORRA VÅNGA KYRKA

 Anläggning - Värdering

NORRA VÅNGA KYRKA
1/19/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Norra Vånga kyrka är uppförd på en medeltida kyrkplats i anslutning till en av Varaslättens äldsta centralorter med kontinuitet från järnålder. Byn har varit en av landskapets största och intill denna ligger bland många andra fornlämningar storhögen där lagman Lumber enligt traditionen är gravlagd. I byn har funnits gästgiveri och tingshus. Kyrkplatsen är belägen ett stycke söder om byn, på ett krön invid en bäckravin med klungor av lövträd. På platsen finns en offerkälla som tyder på kultkontinuitet sedan förhistorisk tid. Invid kyrkogården ligger prästgården, i vars trädgård står en runsten från 500-talet.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av kallmur med flera öppningar, samt trädrad. Grindstolpar av sten bär smidesgrindar. Fram till sydportalen leder en lindallé. Flera gravvårdar är från omkring 1900 med stenramar. Vidare finns tre gravhällar från 1600- och 1700-talet samt ett järnkors. I muren invid prästgårdsgrinden ligger krönet till en romansk fönsteromfattning från den gamla kyrkan.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den för Varaslätten ovanligt storskaliga kyrkan uppfördes 1876 efter ritningar av J A Hawerman efter en latinsk korsplan. Stilen är närmast nyromansk och den välbevarade exteriören är vitkalkad med kontrasterande dekorationer i gult tegel kring fönster, portar och takfot. Tornet kröns av en hög spetsig spira som är ett av slättens landmärken. Fönstrens järnbågar är ursprungliga. Interiören är spatiös och ljus, med till stor del bevarad ursprunglig inredning i långhus och kor samt tredingstak. 1955 gjordes korsarmarna om till kapell och en läktarunderbyggnad tillkom efter ritningar av Adolf Niklasson. Orgeln byggdes 1879 av Salomon Molander i Göteborg och är en av få som bevarats till idag. Vapenhuset uppvisar gravhällar från 1600- och 1700-talet och en medeltida port från den gamla kyrkan.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkomiljön är en del av en mer än tusenårig centralort där flera epoker lämnat avtryck.
- Kyrkan är ett landmärke i slättlandskapet.
- Kyrkans föga förändrade exteriör är ett tydligt exempel på det sena 1800-talets nystilar, med ursprungliga gjutjärnsfönster.
- Interiören bär, trots ändringar, fortfarande huvudsakligen prägeln av byggnadstidens ideal.
- Bevarad ursprunglig inredning.
- Kyrkans orgel som anses vara en av de äldsta orgelverken i bruk i Västergötland och dessutom en av få återstående arbeten av Molander.
- Medeltida lillklocka och port.
- Kyrkogård med kallmur, grindar, trädrader, romansk fönsteromfattning och äldre gravvårdar.